Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Pengar för digitalisering – fler jobb för personer med funktionsnedsättning

Västmanlands läns museum får närmare en halv miljon i bidrag i år.

Riksantikvarieämbetet fördelar över tio miljoner kronor i bidrag till Kulturarvs-IT för museer och andra kulturinstitutioner i hela Sverige.

I april betalas 239 836 kronor ut till Västmanlands läns museum, en lika stor summa betalas även ut i augusti.

Pengarna ska användas för löner till arbetsledare för personer med funktionshinder. Sammanlagt har 20 institutioner beviljats bidrag.

Annons

– Bidraget till Kulturarvs-IT är en hjälp när museerna ska digitalisera det omfattande material de har i sina samlingar. Det skapar också delaktighet för människor med funktionshinder som ytterst är de som ser till att tillgängliggöra detta rika kulturarv, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Annons

Syftet med bidraget är att öka tillgängligheten till museernas material samtidigt som det skapar arbetstillfällen för människor som normalt står utanför arbetslivet.

Arbetsledaren leder grupper på fem till tolv personer som registrerar och digitaliserar samlingar och arkivmaterial så att allmänheten kan ta del av materialet på webbplatser eller via databaser.

Under år 2016 hanterades mer än 340 000 poster. Omkring hälften av det som hanteras är fotografier. Bidraget ska göra det möjligt för regionala och kommunala institutioner inom musei- eller arkivsektorn att anställa en arbetsledare. Personen ska ansvara för minst fem anställda som ska ha till uppgift att digitalisera och bearbeta museisamlingar och arkivmaterial. Bidraget lämnas för ett år i sänder.


Bettina Bäck

021-19 98 54
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy