Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

SR: Den lokala journalistiken har aldrig varit viktigare

Radio Västmanland fyller 40 år i dag

Lokala medier var viktiga under den stora skogsbranden

Bild: Tony Persson

I en väl fungerande demokrati är det viktigt med trovärdig, oberoende och opartisk rapportering och att lokala frågor, beslut och missförhållanden synas. Ett exempel är vår granskning av hur förbundschefen i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund lyft dubbla ersättningar för samma jobb.

I år fyller Sveriges Radios lokala kanaler 40 år och uppdraget har aldrig varit viktigare.
Den lokala radion och den lokala dagspressen är bärare av samma demokratiska uppdrag. Ett starkt Sveriges Radio och väletablerade lokala tidningar behövs sida vid sida för en väl fungerande demokrati, även i den digitala och sociala världen. Den svenska public service-modellen med separata bolag för radio och TV tillför mångfald i medieutbudet. Fler lokala röster får höras och fler granskar makten.

Annons

Annons

Det väsentliga är att utan seriösa medier som förhåller sig till pressetiska regler är det lätt att falska nyheter etableras som sanningar. Det är allt svårare att avgöra vad som faktiskt är sant och vad som är falskt. Hoten mot journalistiken och traditionella medier idag kommer bland annat från grupperingar som sprider bilden av att vi undanhåller allmänheten sanningen. Grupperingar vars syfte är att svartmåla andra grupper i samhället.

Att vi är öppna, tillgängliga och transparenta är viktigare än någonsin.
Det senaste året har Sveriges Radios lokala kanaler höjt ambitionsnivån och förstärkt granskningsresurserna. Det har lett till en lång rad avslöjanden.

P4 Västmanland har under en längre tid granskat och avslöjat hur förbundschefen i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, parallellt med heltidsjobb och kommunal pension, fått konsultuppdrag för att utföra samma arbetsuppgifter som han utfört i sin ordinarie tjänst. Det har resulterat i att Konkurrensverket och Skatteverket agerat och att såväl förbundschefen som Fagersta kommun fick rejäla skattesmällar.

Viktigt i sammanhanget är också de granskningar som de lokala tidningarna gör. Ett exempel är VLT:s granskning av turerna kring tidigare landshövdingen Håkan Wåhlstedt som efter en turbulent tid avgick från sin tjänst för att därefter få ett sidouppdrag för miljödepartementet – med bibehållen landshövdingslön på 93 000 kronor i månaden.

Annons

Allmänhetens långsiktiga förtroende för medier skapas genom lokal närvaro, att det finns journalister som bor och verkar på plats och har lokal kännedom. Idag har Sveriges Radio journalister på över 50 platser i landet. Vi har utvecklat en teknik som gör det möjligt att enkelt flytta ut och sända utanför radiohusen, tillsammans med publiken, där det händer, när det händer. Var radiohusen fysiskt står blir alltså i framtiden mindre viktigt.

Annons

Sveriges Radio ska vara hela Sveriges radio, den öppna arenan för dialog och debatt. Vi ska ge plats åt människor som annars inte kommer till tals. Varje år hörs över 200 000 röster i de lokala kanalerna. I ett samhälle där åsiktsbubblorna breder ut sig och algoritmer styr allt mer av mediekonsumtionen är det viktigare än någonsin att åsikter bryts. Det sker dagligen hos oss.

Hur viktig den lokala närvaron är visar den undersökning som Novus gjorde åt Sveriges Radio efter den stora skogsbranden i Västmanland. I den kris som uppstod innan Räddningstjänsten fick branden under kontroll följde nästan 60 procent av västmanlänningarna sin lokala P4-kanal och VLT.

Trovärdighet och kunskap bygger på närvaro. Den går inte att skapa framför en dator utanför länet.

Den 9 maj 1977 startade P4 Västmanland den första sändningen. Syftet var att komma närmare lyssnarna. I 40 år har Sveriges Radios lokala kanaler och den lokala pressen kompletterat varandra, konkurrerat men också samarbetat. De granskningar vi gör visar hur oerhört viktig den lokala journalistiken är för att värna demokratin och säkra att hela Sverige granskas och bevakas.


Cilla Benkö vd Sveriges Radio


Björn Löfdahl programdirektör Sveriges Radio


Kent Nilsson kanalchef P4 Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan