Annons

Annons

Annons

Nakenhet, grillning och rökning på balkongen – så undviker du att ryka ihop med grannen i sommar

Ledighet, grillning och middag utomhus – att hänga på balkongen är ljuvligt under sommaren. Men i och med att vi flyttar ut, och därmed även närmare våra grannar, kan lätt osämja uppstå. Så vad är egentligen okej beteende på balkongen? Enligt HSB handlar det mesta om hänsyn.

Sommaren är på ingång, grillen kommer fram och fönster ställs upp på vid gavel. Vissa kanske smäller upp både träpanel och markis för att få den rätta känslan på balkongen – andra kanske smyger ut för att sola naken eller ta en cigarett i solen. Härligt såklart – men samtidigt kan det lätt bli friktion grannar emellan.

Så vad är egentligen okej att göra på sin egen balkong? Svaret på frågan varierar såklart lika mycket som namnet på lägenhetsdörrarna, men bostadsföretaget HSB har i alla fall ritat upp några riktlinjer som kan vara praktiska att ha koll på inför balkonghänget.

Vad är egentligen okej att göra på sin egen balkong? Enligt bostadsföretaget HSB är det viktigaste att visa hänsyn.

Bild: Terje Pedersen

Annons

Får man grilla på balkongen?

Annons

Här finns två aspekter att ta ställning till, konstaterar HSB: dels brandrisken, dels risken för att rök och matos ska orsaka störningar för andra boende.

Det finns inga generella regler för grillning på balkong utan fastighetsägarna har ganska stora friheter att själva bestämma om det ska vara tillåtet eller inte – förutsatt att kommunens ordningsföreskrifter inte säger något annat.

"Titta i din bostadsrättsförenings ordningsföreskrifter om det framgår om grillning på balkonger är tillåtet eller inte. Av ordningsföreskrifterna bör det även framgå om ett eventuellt förbud i så fall omfattar all grillning, oavsett om det sker med kol-, gasol- eller elgrill. Om ett förbud mot grillning saknas är det viktigt att själv se till att grillningen inte sker på ett brandfarligt sätt. Det är även viktigt att visa hänsyn till sina grannar genom att tänka på att röken från grillen kan komma att störa grannar", skriver HSB.

Får man röka på balkongen?

Inte heller här finns något generellt förbud mot rökning i flerfamiljshus. En förening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats, så här handlar det helt enkelt om att visa hänsyn.

"Bostadsrättslagens regler om störningar i boendet eller miljöbalkens regler om olägenhet skulle kunna användas även i fall med tobaksrök, men i ett rättsfall ansåg tingsrätten i Falun 2008 att rökande på balkong var tillåtet i rimlig omfattning även om den närmaste grannen blev störd", skriver HSB.

Annons

Får man sola naken på balkongen?

Annons

Här finns två viktiga saker att tänka på – hur du gör det och vilken insyn grannarna har. Under vissa omständigheter kan man nämligen bli polisanmäld för förargelseväckande beteende.

"Tänk på att visa hänsyn och vara lyhörd för vad grannarna tycker. Använd sunt förnuft. Även om din nakenhet kanske är det mest naturliga för dig så kanske inte andra delar din uppfattning", skriver HSB

Får man sätta upp parabol, markis eller liknande på balkongen?

Bostadsrättsföreningen måste alltid godkänna om man ska sätta upp saker på fasaden, till exempel träpanel, parabol, markis eller liknande.

"Vår rekommendation är att bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare reglerar tillståndet i ett avtal. Anledningen till detta är dels att det är en trygghet för bostadsrättshavaren men också för att frågor om underhåll eller vad som händer när bostadsrätten byter ägare är viktigt att klargöra", skriver HSB.

De som vill sätta upp balkong- eller blomsterlådor måste även tänka på hur detta görs.

"Tänk på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning", skriver HSB.


Agnes Fäldt

010-709 85 15
agnes.faldt@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan