Annons

Annons

Annons

Så ska det kreddas mellan Mittmedia och Sveriges Radio

Frågetecken om hur man ska och får använda varandras innehåll ska rätas ut.

Daniel Nordström, chefredaktör för Mittmedias tidningar i Stockholmsområdet och Västmanland.

Bild: Foto: Kenneth Hudd

Den bakomliggande orsaken är den diskussion som har uppstått mellan Sveriges Radio och Mittmedia i samband med Mittmedias betalväggar och Plus-innehåll.

– Under senare år har det varit en relativt hård debatt mellan kommersiella medier och Public Service. Jag är glad över den goda dialog vi har haft med Sveriges Radio och hoppas och tror att vår viljeinriktning kan bli vägledande i branschen, säger Daniel Nordström, chefredaktör för Mittmedias titlar i Västmanland och Stockholmsregionen.

Mittmedia och Sveriges Radio har diskuterat under en tid. Nu har det hittats en lösning som båda parter är nöjda med. Grundprincipen är att alltid vara generösa gentemot varandra med ens journalistik. För att kredda innehållet ska man blålänka direkt till artikeln där uppgifterna hämtas ifrån. Dessutom ska källan kreddas direkt i ingressen, men inte nödvändigtvis då med blålänk. Även i Sveriges Radios FM-sändningar ska Mittmedia nämnas som källa, och vice versa i Mittmedias papperstidningar. Dessa är bara några av de uttalade sätten som Sveriges Radios och Mittmedias lokala avdelningar ska använda.

Annons

Annons

– Vi ser ett alltmer tudelat och fragmentiserat Sverige där riktig granskande lokal journalistik är viktigare än någonsin. För att vi i Sverige fortsatt ska kunna värna en stark demokrati behövs både ett starkt Sveriges Radio med våra lokala kanaler som erbjuder en öppen arena för dialog och debatt och en agendasättande journalistik, samt starka kommersiella lokala tidningar, säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

Viljeinriktning mellan Sveriges Radio och Mittmedia om hur vi kreddar varandra:

1. Grundprincip är att alltid vara generös.

2. Kredd m blålänk direkt in till artikeln, oavsett om den är öppen ellerbakom betalvägg.

3. Kredd redan i ingress. Kan vara blålänk, men inte som standard.

4. Egen nyhet som bygger på annans nyhet ska innehålla kredd avoriginalkälla och ska inte tas bort i efterhand, t ex kan man skriva ”först attberätta var…”

5. Kredda sajtnamn. Vid osäkerhet om vilken av Mittmedias sajter som varoriginalet, kredda en av sajterna, dt.se, gd.se, st.nu, op.se, etc. Detsammagäller Sveriges Radios olika varumärken, kredda P4 Uppland, Ekot, P4 Extra mm.

6. Citaträtten är generös, vi kan gärna citera varandra men kredda igen isamband med citat.

7. Kredd i pushar kan förekomma, men inte som regel. (Sveriges Radiospushar alltid mot ljud i pågående direktsändning.)

8. Kredd även i FM-radio och i papperstidningarna.

9. Bädda gärna in Sveriges Radios spelare.

Läs mer [+] ”Tack för veckan, P4 Västmanland”


Emil Rönnlund

emil.ronnlund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan