
Hans Stergel (C) anser att staden är på god väg att leva upp till varumärket "Idrottsstaden Västerås".
Bild: Anders Wiklund/TT
REPLIK. Kommentarer till Få Västmanlands ungdomar i rörelse redan i dag, VLT 23 juni. Västmanlands Idrottsförbund/SISU idrottsutbildarna refererar till Region Västmanlands undersökning Liv och hälsa ung och påtalar att ungdomar i skolåldern mår allt sämre. Denna undersökning skall tas på största allvar och givetvis behövs fler timmar fysisk aktivitet i skolan.
Annons
Annons
I Västerås finns det cirka 20 000 idrottande ungdomar och antalet har ökat med cirka 10 procent de senaste åren, något som få kommuner i Sverige kan uppvisa. Behovet av nya anläggningar har ökat och många nya sporter har sett dagens ljus. Nämnden för idrott och friluftsliv i Västerås stad som tillkom efter det senaste valet arbetar efter en kvalitativ plan kallad Handlingsplan Idrott som driver en rad projekt för att aktivera ungdomar.
Nämndens bestämda uppfattning är att för att nå grupper som står långt ifrån idrotten krävs nya former och mötesplatser för idrott och friluftsliv. Uttryck som "spontan idrott" behöver vinna mark för att sänka trösklarna för många ungdomar.
Civilsamhället genom idrott och friluftsliv står inför ett paradigmskifte med stora utmaningar, därför har Västerås stad beslutat att inför kommande verksamhetsår höja föreningsstödet samt stärka sin organisation för att möta föreningarnas krav och förväntningar
Nämnden för idrott och friluftsliv skall ytterligare förtydliga sin roll som brobyggare mellan föreningsliv och samhälle. Vi behöver bland annat aktivera oss inom områdena: Folkhälsa, integration, delaktighet, jämställdhet, parasport för att leva upp till varumärket "Idrottsstaden Västerås", vilket vi är på god väg att göra.
Hans Stergel (C) Ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv