Annons

Annons

Annons

FN:s säkerhetsråd måste stoppa Israel

Judiska bosättare utanför Ramallah på Västbanken.

Bild: Oded Balilty

Den israeliska regeringen har påbörjat bygget av en ny bosättning på den ockuperade palestinska Västbanken. Bosättningen byggs utanför staden Ramallah i det palestinska hjärtlandet, och enligt den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu är det en ”ära” för honom att vara den förste premiärminister sedan 1992 att bygga en helt ny bosättning. Den utbyggnad som skett de senaste 25 åren har varit tillbyggnad av redan befintliga bosättningar.

Annons

Annons

I nuläget närmar sig antalet illegala judiska bosättare på palestinsk mark 700 000, och om ingenting görs kommer de snart att nå en kritisk massa då varje form av fredlig tvåstatslösning i praktiken blir omöjlig.

Fjärde Genèvekonventionen förbjuder klart och tydligt stater att flytta sin egen befolkning till ockuperat område. FN har också ett stort antal gånger förklarat att Israels aktiviteter är oacceptabla och förbjudna enligt internationell lag. Senast fastslog FN:s säkerhetsråd i resolution 2334 (23 december 2016) – en resolution som inte ens USA röstade emot - att Israels bosättningspolitik måste upphöra.

Sverige, som nu är medlem i säkerhetsrådet, måste agera i denna fråga. Det kan inte få vara så att enhälligt antagna resolutioner i säkerhetsrådet bara nonchaleras. Sverige måste kräva att säkerhetsrådet omedelbart vidtar verksamma åtgärder, och att Israel utsätts för sanktioner och andra kraftfulla påtryckningar för att få stopp på den här verksamheten.

Gunnar Olofsson


VLT Insändare

insandare@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan