Annons

Annons

Annons

Annons

Lärde vi inget av tidigare rivningshysteri?

Hur ska Klippan.kvarteret förändras?

Annons

Runt om i världen dyker det nu upp projekt där man bygger nya hus i gammal stil, men i Sverige tycks det inte vara accepterat än.

Det byggs i rekordtempo i städer som Norrköping och Linköping, moderna hus som kommer att ändra städernas karaktär. Vi behöver bygga ännu mer i bostadsbristens spår och risken är stor att arkitekturens estetiska värden prioriteras ned i jakten på tid och pengar. Lärde vi oss ingenting av rivningshysterin under 60 och 70 – talet?

Annons

Annons

Längtan efter det vackra är inte en fråga om estetiskt snobberi. Det handlar om miljöer som vi vistas i dagligen, hus vars utseende vi inte kan komma undan. Strävan efter skönhet i vardagen är mänskligt och naturligt. Det var detta Morris kämpade för i industrialismens England. Han ville att vi även i den grå vardagen skulle vara omgivna av något vackert.Så jag ställer mig i raden av personer som kritiserar kommande byggnationer vid Klippan och Hattfabriken.

För att citera Jesper Brandberg oppositionsråd i Västerås – Jag uppmanar alla som inte vill riva att nu träda fram och stödja oss.

Den här delen av staden är ju väldigt populär, med restauranger, caféer, uteliv. Jag ser inget hinder för att det ska fortsätta vara så. Han menar att det är många politiker i Västerås som är emot rivningarna, men som inte vågar säga det.

Och det hoppas jag också men med tonvikt på att de nya husen ska smälta väl in i omgivningen till glädje för gammal som ung. allt för ett levande och vackert city!

Karin


VLT Insändare

insandare@vlt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan