Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Bli arkeolog för en dag – laga mat i kokgrop på Anundshög

Söndagen den 27 augusti kan alla som vill lära sig mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter. På Anundshög blir det ett heldagsprogram.

Varje år görs arkeologiska fynd som leder till nya frågor och teorier om människans livsvillkor. Fynden är en viktig nyckel till kunskap om och tolkning av en plats, särskilt om fornlämningen är helt eller delvis borttagen.

Riksantikvarieämbetet har sedan 1988 anordnat en nationell temadag om arkeologi och förhistoria för att sprida kunskap om fornlämningar och kulturmiljöer. Spåren av det förflutna finns runt omkring oss: I det öppna landskapet, i gläntan i skogen och mitt inne i storstaden.

Annons

Annons

Under årets Arkeologidag bjuds in till över sextio lokala arrangemang.

I Västerås startar programmet vid 11 på Anundshög. De yngre kan göra en arkeologiutgrävning i sandlådan, det ska även lagas mat i kokgrop, hållas föredrag och göras stridsuppvisning. Hela programmet hittar du här.

Arkeologidagen

Arkeologidagen arrangeras varje år den sista söndagen i augusti på initiativ av Riksantikvarieämbetet. Syftet är att på ett lättfattligt sätt visa på arkeologins möjligheter och stimulera till vidare kunskap om vår kulturhistoria och att göra fornlämningar och förhistoriska miljöer tillgängliga. Under 2016 besökte 3 000 personer 45 arrangemang i 15 landskap. Den första Arkeologidagen anordnades 1988 och lockade redan då ett fyrtiotal arrangemang.


Bettina Bäck

021-19 98 54
bettina.back@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan