Annons

Annons

Annons

Annons

Växthuseffekten överdrivs, Malena Ernman!

"Operasångerskor borde vara litet försiktiga för de klarar inte av att skilja på normala vädersvängningar och klimat", är Lars Cornells synpunkt på en krönika av Malena Ernman i VLT.

Bild: Claudio Bresciani / TT

Annons

REPLIK. För några år sedan hade vi katastrofen med öppna gränser som vi inte kunde hantera. Förmågan att förstå konsekvenserna saknades. Efteråt bad ledande politiker om förlåtelse: "Vi har varit naiva".

Nu har ytterligare en härdsmälta inträffat med Transportstyrelsen som givit bort känslig information till andra länder. Statens servicecenter varnade för riskerna med att lägga sådan information i "molnet", men regeringen förstod inte problemet.

Nästa härdsmälta kommer att bli klimathotet. När det blir uppenbart för Sveriges folk att syftet med myten om klimatet är att krossa kapitalismen och införa planekonomi med någon form av världskommunism blir folkets dom ej nådig. Våra konsekvensdöva politiker är beredda att slösa bort enormt kapital och förstöra vår goda miljö och vårt välstånd med en "förnybar" politik som är helt utan påstådd nytta.

Annons

Annons

En grads temperaturhöjning på hundra år, varav de senaste 20 åren nästan ingenting är mindre än vad vi människor kan uppfatta med våra sinnen. För några år sedan larmade SVT om korallblekning i Thailand som senare visade sig bero på nedsmutsat vatten. Så kom larmen om Stora Barriärrevet som blekts ”på grund av klimatförändringar” som i själva verket var lågt vattenstånd. Korallerna hade kommit över eller nära ytan och det tålde de inte. De kommer att återhämta sig så som de alltid gjort vid sådana tillfällen.

"Se glaciärerna på Grönland för snart finns de inte kvar", skriver Malena Ernman i VLT. Men där tar hon miste. Med nuvarande takt tar det tio tusen år och det senaste året har de faktiskt blivit större. I Diskobukten där Nordenskjöld gick i land år 1883 går isranden nu två kilometer längre ut än då. Operasångerskor borde vara litet försiktiga för de klarar inte av att skilja på normala vädersvängningar och klimat. Atmosfärens koldioxidhalt är nu 0,04 procent. Om du, Malena Ernman, hade möjlighet att välja, vilken koldioxidhalt skulle du då föredra?

Vetenskap är att ifrågasätta. Vetenskapsmän i facket är rätt eniga om att koldioxidens växthuseffekt överdrivs. Ökningen från 0,03 till 0,04 procent har fått vårt klot att bli ungefär 20 procent grönare. Vi måste vänja oss vid tanken att koldioxid är något nyttigt som vi behöver mer av och sluta ängslas för ett något varmare och därmed bättre klimat. Numera är det bara journalister och politiker som pratar om klimathot. Hos riktiga vetenskapsmän är den frågan på väg att bli en ickefråga.

Lars Cornell I nätverket Klimatsans


VLT Debatt

debatt@vlt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan