Annons

Annons

Annons

Götlunda

Nannberga utanför Arboga är paradiset för Lasse och Ann-Marie

Paradiset ligger i Nannberga utanför Arboga. I alla fall om man frågar Ann-Marie och Lasse Jacobsson. Det var när Bostadspuls efterlyste sommarhus som vi kom i kontakt med paret, som haft sin stuga i 46 år.

Läs även: Lina, 19, skippar bostadskön – bygger eget minihus på hjul

Läs även: Jack har skapat ett eget ”Jurassic Park”: ”Vill roa mina medmänniskor”

Inbäddat innehåll

Ann-Marie och Lasse Jacobsson trivs lika bra i sitt sommarparadis i dag som för 46 år sedan, när de flyttade in.

Bild: Robban Andersson

Annons

Annons

Att det blev just Nannberga var mest en slump. På den tiden bodde det unga paret i en lägenhet i Solhaga i Örebro. Lasse ville gärna ha ett sommarhus, men Ann-Marie var väl måttligt intresserad. Men det hindrade inte Lasse från att åka runt och titta lite.

– Den här dagen undrade grannen om jag skulle med och titta på Hjälmaren runt. Det var en solig, vacker sommardag och vi stannade till hos hans moster som hade stuga här. Det var en till salu här som vi passade på att titta på. När jag var på väg till bilen kom det fram en man och berättade att hans också var till salu. Det var det här huset, säger Lasse och tar en klunk kaffe, där vi sitter i en av de många sittgrupperna på altanen.

Det är lätt att förstå att de blev förälskade i stugan och området. Utanför den omfattande verandan prunkar rabatterna. Sedan följer en vidsträckt gräsmatta med bärbuskar som vinbär och blåbär och fruktträd, inramad från två håll av grönskande träd. Det enda som hörs är vindens sus och fåglarnas ivriga kvittrande.

För Plus-kunder och prenumeranter:

De visade huset själva – sparade tiotusentals kronor

Disiga pasteller, natur, guld och grönt – här är hetaste trenderna på Formex

I trädgården finns både blommor och bärbuskar och på verandan tomater. När NA är på besök har paret Jacobsson haft besök av rådjur under natten, som ätit upp knopparna på pelargonerna på framsidan.

Bild: Robban Andersson

Annons

– Vi har haft det sedan 1971 och bott här hela somrarna sedan dess. Vi har jobbat skift och med hjälp av våra föräldrar kunde våra pojkar vara här hela sommarlovet. De har paddlat, seglat och fiskat i Hjälmaren som bara ligger ett stenkast bort. Vi har en idyllisk hamn i lä och en fin badplats, berättar Ann-Marie.

Annons

Sommarstugan ingår i en förening och ligger i ett sommarstugeområde med drygt 70 hus.

– Vi var yngst när vi flyttade hit, nu är vi äldst på gatan, ler Ann-Marie och berättar om den fina gemenskapen i området, om gemensamma midsommarfester på närliggande dansbanan och kräftskivor genom åren.

Huset är från 1969/70 och de flyttade in 1971.

– Vi har inte byggt om nånting, säger Ann-Marie varpå Lasse gapar stort.

– Va? Det är ju det enda vi har gjort!

Varpå Ann-Marie skyndsamt förklarar att hon menar byggt ut.

Vi tar en rundtur och börjar där vi sitter, på altanen. Ann-Marie skrattar när jag nämner alla sittgrupper utplacerade här och var. Sönerna brukar säga att det ser ut som ett kafé.

Verandan löper längs med hela långsidan på huset, med tak ett par meter längs med huset. Sedan går man ner ett par trappsteg till det större soldäcket fritt från tak. Bara matgruppen i ena hörnet har tak där.

– Det blev så bra när Lasse byggde det, för nu kan vi sitta ute och äta även om det regnar. Där brukar vi äta middag. I de här stolarna sitter vi och äter frukost och där vi satt nu tar vi gärna en fika. Och i solstolarna där borta, säger Ann-Marie och pekar, där sitter vi på kvällen och tittar på solnedgången.

Se även: Se när Ikea-chefen monterar en stol under tidspress – klarar han tiden?

Annons

Så här ser det ut i gäststugan.

Bild: Robban Andersson

Gäststugan med bastu har Lasse byggt. Nu börjar det bli ett tag sedan, och när barnen var tonåringar var det där de sov. Ann-Marie berättar att det stod en frysbox här på den tiden fylld med kakor. Åtminstone brukade den vara det, men en gång när hon skulle bjuda gästerna på fika hade barnen länsat hela frysen. Vi skrattar åt minnet. Nu för tiden bor barnen här med sina familjer när de hälsar på.

Annons

Köket renoverades för bara två år sedan. Väggar togs bort och nu är kök- och vardagsrum integrerat.

Bild: Robban Andersson

Inne i själva huset är det nytt och fräscht.

- Vi renoverade köket för två år sedan. Vi tog bort väggar och integrerade köket i vardagsrummet, berättar Lasse.

Köksluckorna är vita vitrinskåp med mörk stavmosaik över diskbänken. Panelen i tak och på väggar har vitmålats och spotlights har satts in i taket. Kök och tv-rum skiljs åt av en spaljé och rummet har också öppen planlösning mot en läsdel med en kamin.

I huset finns också två sovrum.

– Kaminen som installerades för åtta, nio år sedan gör somrarna längre, säger Lasse Jacobsson.

Bild: Robban Andersson

Vi tar en tur ner till hamnen. I ett träd sitter ett flöte, en rest efter sommarens fisketävling.

– Från början tänkte jag mig nog en stuga lite mer avsides. Det var verkligen en tillfällighet som gjorde att vi hamnade i det här området. Jag är glad att det blev så. Det här är verkligen vårat sommarparadis, säger Lasse.

Annons

Läs även: Bostadspuls 5 favoriter bland Ikeas nyheter

Ett stenkast från stugan finns hamnen och en intilliggande badplats.

Bild: Robban Andersson

Sommarhus i Nannberga

Ann-Marie Jacobsson, 72, och Lasse Jacobsson, 76, från Örebro har sitt sommarparadis i Nannberga utanför Arboga.

Huset ligger i ett sommarstugeområde med omkring 70 stugor och är på 70 kvadratmeter plus gäststuga och carport. Tomten är 1600 kvadratmeter. Bara ett stenkast bort ligger Hjälmaren med både hamn och badplats. Huset är byggt 1969 eller 70.

Annons

Föreningen har ett gemensamt pumphus och vatten från Hjälmaren.

Se även: Kent Blomkvist om sin puderrosa husvagn från 1970: "Man är väl lite knäpp"

FRONT. På verandan huserar några prydnadsfår och en groda. Ann-Marie tycker om blommor och har drivit upp alla pelargoner från start. Verandan har Lasse byggt.

Bild: Robban Andersson

Kökslampans vara eller icke vara har diskuterats flitigt. Den har paret haft i ungefär 50 år. Ann-Marie ville byta ut den mot en kristallkrona, men blev nedrustad.

Bild: Robban Andersson

Tomten är på 1600 kvadratmeter.

Bild: Robban Andersson

Annons

Nyligen bytte Ann-Marie och Lasse sitt permanenta boende i Örebro till ett mindre. – Vi fick sälja av allt vi ägde, utom den här byrån som vi haft i 53 år, som vi flyttade hit, skojar Ann-Marie.

Bild: Robban Andersson

En av fler skyltar i huset.

Bild: Robban Andersson


Erika Ahlberg-Norén

019-15 50 14
erika.ahlberg-noren@mittmedia.se


Robban Andersson

019-15 50 31
robban.andersson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan