Annons

Annons

Annons

Västerås

S: POSK är en kyrkopolitisk elitgrupp

"För att bli kandidat i valet måste man enligt POSK vara kompetent samt förankrad i och ha goda kunskaper om församlingslivet. Vem avgör det?" frågar sig de socialdemokratiska skribenterna.

Bild: Gorm Kallestad/TT

REPLIK. 29 augusti frågade vi om Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) kommer att arbeta för att förbjuda kyrkopolitiska grupper som har en partipolitisk värdegrund. 3 september säger att POSK i Västerås att man inte ska göra det. Så bra.

Men frågan om att förbjuda kyrkopolitiska grupper med en partipolitisk värdegrund är ingen Västeråsfråga. Det är en fråga som hör till det nationella kyrkomötet. Har POSK på riksplanet samma uppfattning som POSK i Västerås? Eller finns det ändå en förbudstanke i det fördolda bakom alla ordkaskader om partipolitisk värdegrund?

Annons

Annons

I POSK:s artikel 3 september sätter man även villkor för den som vill ställa upp i kyrkovalet. För att bli kandidat i valet måste man enligt POSK vara kompetent samt förankrad i och ha goda kunskaper om församlingslivet. Vem avgör det? En granskningsnämnd med POSK-are?Vi ser det istället som självklart att varje kyrkopolitisk grupp tar fram kandidater som kan klara uppdraget och företräda den egna gruppen på bästa sätt. Vi räknar även med att alla kandidater hos de kyrkopolitiska grupperna har ett engagemang för Svenska kyrkan.

I POSK:s tänk skiner elittänkandet, och det skiner bländande starkt. Det är övertydligt att POSK enbart satsar på den mindre del av kyrkans medlemmar som är mycket aktiva. En vanlig medlem - cirka 95 procent av kyrkans medlemmar - kommer bara till kyrkan då och då. De tycker ändå att kyrkan är viktig och betalar troget sin avgift. Men i POSK:s värld ska de bara vara betalare utan inflytande. De är ju inte förankrade och har inga goda kunskaper.

I Kyrkans tidning nr 34 fångades detta in i ett uttalande av POSK riksordförande Hans-Olof Andrén. Där säger han bland annat följande:

"När man har så oerhört många medlemmar som är så oengagerade i kyrkan är det inte mycket värt att lyssna på dem, för de vet ju inget. Vi är glada för dem, det ger bra ekonomi, men de kan inte styra verksamheten."

Annons

Uttalandet var så anmärkningsvärt att Hans-Olof Andrén snabbt backade redan i Kyrkans tidning nr 35. Där tar han tillbaka första delen av sitt uttalande,"När man har så oerhört många medlemmar som är så oengagerade i kyrkan är det inte mycket värt att lyssna på dem, för de vet ju inget". Men att vanliga medlemmar inte kan styra verksamheten står alltså kvar.Ingen rök utan eld säger man. Det som Hans-Olof Andrén råkade säga visar antagligen hur POSK tänker innerst inne. Det blottlägger POSK som en kyrkopolitisk elitgrupp.

Annons

Socialdemokratin har alltid pläderat för alla människors lika rätt och värde. För oss är det medlemskapet i Svenska kyrkan och inget annat som är grunden för att en medlem ska ha rätt att få vara med och påverka sin kyrka. Därmed blir avståndet stort från POSK synsätt till den öppna och inkluderande folkkyrka som vi socialdemokrater står upp för.

Jörgen Eklund och Britt Sandström S-kandidater till Västerås kyrkofullmäktige


VLT Debatt

debatt@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan