Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Det ska vara tryggt på biblioteken

Bibliotekarier ska inte tvingas vara ordningsvakter

Bäckby bibliotek

Bild: Ingegerd Backlund

Fackförbundet DIK, ett förbund för anställda inom kultur och kommunikation, har kommit med en ny undersökning om arbetsmiljön för Sveriges bibliotekarier. Det är tyvärr ingen munter läsning. 73 procent av de svarande bibliotekarierna har upplevt social oro de två senaste åren.

Det kan då handla om bråk mellan besökare, stökiga gäng, hot mot personal och alkoholpåverkade besökare. För att hålla ordning och reda har fler bibliotek fått patrullerande väktare. Situationen på biblioteken avspeglar egentligen situationen ute i det övriga samhället, och på flera ställen - bland annat i Västerås - känns problemen igen.

Annons

Annons

Konsekvenserna är lätta att se. Vem vill utbilda sig till bibliotekarie om jobbet sedan mer går ut på att jaga bråkiga ungdomar än att hjälpa lässugna medborgare? Vad går samhället miste om när så viktiga forum för folkbildningen och demokratin - för det är just vad biblioteken är - tar skada? Och var ska barn i trångbodda förortslägenheter ta vägen för att läsa läxorna i fred?

Situationen för bibliotekarier togs även upp i senaste kommunfullmäktige i Västerås, 7/9. Liberalernas och Roger Haddads skriftliga fråga fick svar av kulturnämndens Marita Öberg Molin (S). Haddad påpekade att Västerås har förhållandevis få biblioteksanställda, och att personal larmat om en tuff arbetssituation.

Molin svarade att det satsas på utökade öppettider, att bemanningen förstärks, att omorganisationen på stadsbiblioteket ska ge resultat. Hon nämnde även att vakansen på Råby är återställd, samt att biblioteket på Bäckby har återgått till de ursprungliga öppettiderna.

Vem vill utbilda sig till bibliotekarie om jobbet sedan mer går ut på att jaga bråkiga ungdomar än att hjälpa lässugna medborgare?

Det var i fjol som biblioteken på Råby och Bäckby drog ner på sina öppettider för allmänheten, som en "akut arbetsmiljöåtgärd". Bibliotekarier berättade då att de tvingats agera ordningsvakter, att det stulits biblioteksdatorer och förekommit hot av ungdomar som sagt att de "äger” biblioteket (VLT, 24/11 2016). Chefen för biblioteken i Västerås förklarade att det inte är "helt lätt" att rekrytera personal till Bäckby och Råby.

Annons

Annons

När vi nu går mot kallare tider kommer förmodligen ungdomsgäng att åter söka sig till värmen på biblioteken. Det är viktigt att bibliotekarierna får arbeta i lugn och ro framöver, och att biblioteken inte än en gång tvingas skära ner på öppettiderna.

För att motverka ren kriminalitet, som exempelvis datorstölder, hot och våld, behövs närvande polis. Men för att dämpa det allmänna stöket från rastlösa ungdomar kan skolor och fritidsgårdar kopplas in, för att inte tala om ungdomarnas föräldrar. Stök, hot och våld får aldrig bli vardag på bibliotek.


Sakine Madon

021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan