Annons

Annons

Annons

Annons

NHL

Efter familjemedlemmens bortgång – nu startar Mikael Backlund insamling: "De plågas långsamt"

För fem år sedan avled flickvännens mamma av ALS.
Nu startar Mikael Backlund en insamling för att hjälpa andra som drabbats av sjukdomen.
– Jag vill hjälpa de som har det sämre och tuffare, säger NHL-stjärnan från Västerås till SportExpressen.

Mikael Backlund har tillsammans med sin flickvän startat en insamling för att dra in pengar till forskning kring ALS.

Bild: Erik Simander/TT

ALS är en obotlig sjukdom som bryter ner musklernas funktion. För snart fem år sedan avled NHL-stjärnan Mikael Backlunds flickväns mamma i sjukdomen. Och nu har Backlund tillsammans med flickvännen Frida Engström startat en auktion för att samla in pengar för forskning kring sjukdomen.

– I dag lever jag ett privilegierat liv och har det väldigt bra - då vill jag hjälpa de som har det sämre och tuffare, säger Backlund till SportExpressen.

Annons

LÄS MER: Två mål på 13 sekunder – då hyllas Mikael Backlund: "Har blivit en förstecenter"

Annons

Insamlingen sker i samarbete med Ulla-Carin Lindquists stiftelse, men även tidigare har Backlund arbetat med att samla in pengar till ALS-forskning. Bland annat skänker han 200 dollar för varje poäng han gör och tillsammans med klubben ger de varje månad matchbiljetter till drabbade familjer.

– Försök föreställa dig att en liten bit tärs sönder varenda dag. Och att de plågas. Långsamt. De kan ju till slut inte äta. Inte prata. Inte, stå, gå eller röra på sig – och allt samtidigt som de är 100 procentigt klara i huvudet. Det är bara så jättehemskt. Det går inte att sätta ord på. Hur det är att se någon sakta brytas ned bit för bit framför dig, säger Engström till SportExpressen.

LÄS MER: Mikael Backlund gör succé i NHL – jämförs med Sidney Crosby: "Förstod inte hur bra han var"

I insamlingen, som utgörs av en auktion på Tradera, kan man buda på en NHL-resa där det ingår hotellnätter, matchbiljetter till Calgary Flames matcher samt ett möte med Backlund och Engström.

Klicka här för att komma till insamlingen.

Annons

Annons

Förra säsongen var 28-årige Backlunds bästa i karriären. Han gjorde då 53 (22+31) poäng på 81 matcher för sitt Calgary, och registrerades även för tre poäng, varav ett mål, på fyra slutspelsmatcher.

LÄS MER: Mikael Backlund gör sitt 90:e NHL-mål i karriären – se det här


Martin Löf Nyqvist

martin.lofnyqvist@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan