Annons

Annons

Annons

Annons

Finsnickaren Moa bygger sina egna möbler i trä: "Blir aldrig trött på det"

Från att tälja pinnar hittade i skogen till avancerade möbelprojekt. Finsnickaren Moa Brännström Ott har varit kreativ ända sedan barnsben. I nya boken vill hon inspirera andra till att börja snickra – och släppa rädslan för att göra fel.

Den vackra Wegner-designade stolen i ask är den möbel Moa är allra stoltast över.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

I finsnickaren Moa Brännström Otts lägenhet, som hon delar med sambon Stefan och två hundar, ser man spår av hennes yrke och passion överallt. Det strama soffbordet är ett egenbyggt projekt, precis som den lilla hyllan bredvid soffan och ett fint skoställ i hallen.

Det avancerade hyllsystemet är också ett av Moas verk, en del av ett modulsystem som skapades för ett konstprojekt i Tyskland. Paradpjäsen är dock en vacker stol, ritad av designikonen Hans J Wegner – och ihopsnickrad av Moa.

– Jag gjorde praktik hos PP Møbler i Köpenhamn just för att få tillgång till ritningen av Kohornsstolen. Efter att jag hade varit där ett tag och bevisat mig fick jag förtroendet att skapa stolen efter originalet, det kändes fint.

Annons

Annons

Snickrandet har funnits med Moa Brännström Ott ända sedan barnsben. Tack vare en mamma som själv är konstnär och gärna uppmuntrade dotterns skapande blev passionen med tiden ett yrke.

– När jag var liten hämtade jag pinnar i skogen och satt på köksgolvet och täljde. Jag har dyslexi så skoltiden var rätt jobbig. Det var i de praktiska ämnena jag kände att jag hade självförtroende, där var det roligt på lektionerna. Så jag valde att gå ett snickerigymnasium, och det har jag aldrig ångrat.

För Plus-kunder och prenumeranter:

Veckans klickraket: Nytt och gammalt blandas i charmig 20-talsvilla med tre kakelugnar

Sno stilen från Steam Hotel i åtta steg

Henric Björkman liknar mäklaryrket med tiden i VIK: "Handlar om att prestera"

Borden framför soffan har Moa gjort. Det runda för tre år sedan och det avlånga, som också kan fungera som en pall, snickrades i våras.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Moa Brännström Ott berättar att snickerilinjen, liksom många andra praktiska inriktningar, lockar många som är skoltrötta och omotiverade. I hennes klass var hon en av få som hade valt linje med hjärtat, och som också vidareutbildade sig efter studenten. Det främsta minnet från gymnasiet är den första möbeln hon snickrade helt själv.

Annons

– Det var ett soffbord som tog evigheter, det var rokokoinspirerat med snidade frukter på sargen. Numera står det på min mammas lantställe och i dag skrattar jag åt det, men då var jag så stolt! Och känslan av att ha gjort något med egna händer är lika stark nu som då.

Annons

I dag jobbar Moa som finsnickare. Hon gör prototyper åt designer, platsbygger möbler och tar beställningsuppdrag, som till exempel brickor och salladsbestick, åt offentliga miljöer. Och hon kan också, dyslexin till trots, titulera sig författare. Hennes första bok, "Trä – snickerihandbok för inredning och odling", har precis nått bokhandlarna.

– Det jag märkte när jag skrev var att jag plötsligt förstod varför så många skaffar gymkort eller löptränar. Man får ju ont i hela kroppen av att sitta stilla så mycket. Jag rör på mig hela dagarna i mitt jobb, så jag har aldrig behövt träna på fritiden, säger hon med ett skratt.

Med boken vill Moa inspirera fler att testa på snickeri. Hon märker att många är sugna, men lite för rädda att göra fel.

– Men så ska man inte tänka. Den bästa snickaren är ju den som är bra på att dölja sina misstag, för sådana gör vi alla. Det är ingen fara om det blir lite tokigt, det mesta går att reparera eller göra om.

Ett annat vanligt missförstånd enligt Moa är att många tror att man måste jobba med avancerade elektriska maskiner, som kan verka lite läskiga.

– Det går utmärkt att jobba med handverktyg i stället. De måste förstås vara vassa, men det lär man sig att behärska snabbt. Faktum är att jag tycker att manskabörja med handverktyg, för då lär man känna träet snabbare.

Hyvlar man för hand märker man till exempel att det tar stopp i en viss riktning för att fibrerna ligger åt ett visst håll. Man lär sig att arbeta med träet. En maskin tar sig igenom träet oavsett, och då får man inte samma kunskap med sig, menar Moa.

Annons

Läs även: 27 detaljer vi nästan bara ser i Hemnet-annonser: "Det bara måste bo en art director här"

Finsnickaren Moa Brännström Ott har gått från att tälja pinnar på köksgolvet som barn, till att ägna sig åt möbelprojekt som den här platsbyggda sänggaveln med sängbord och belysning.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Moa Brännström Ott gick faktiskt först en keramikutbildning, men återvände sedan till trä. Vännerna blev inte förvånade.

– En kompis berättade i efterhand att jag alltid satt och ”täljde” i leran, att det var helt uppenbart att det egentligen var trä jag skulle jobba med, säger Moa och skrattar.

Moa Brännström Ott har inga designambitioner, utan bygger gärna efter andras skisser. Stoltheten över att ha skapat något med egna händer kommer ändå, oavsett om designen är hennes eller någon annans. Det är alltså hantverket som är tjusningen, och materialet förstås.

– Trä är ett så snällt material, det är bekvämt att jobba med och doftar gott. Det talar ett tydligt språk när man väl förstår sig på det, och det kan se så otroligt olika ut beroende på vilket träd det kommer från. Inte bara vilken sorts träd, utan även olika träd av samma art kan skilja sig enormt. Det är så levande. Man blir aldrig trött på det.

Moa Brännström Ott har skrivit en bok om trä och snickerier.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Moa Brännström Ott

Ålder: 27 år.

Familj: Sambon Stefan och två hundar.

Yrke: Finsnickare.

Annons

Aktuell med: Boken "Trä – snickerihandbok för inredning och odling" (Natur & Kultur).

Läs även: "Vill du bo i en vit kub med spottar, snälla köp inte ett välbevarat 100-årigt hus och renovera sönder det"

Skostället med canvasremmar står i Moas hall.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Moas 5 tips till amatörsnickaren

►Skaffa verktygen du behöver, så att du inte saknar något viktigt när du väl är igång. Du behöver skruvdragare, japansåg, stämjärnskit, fil och rasp, slippapper och slipkloss, en geringssåg, tumstock, vinkelhake, träklubba samt tving.

Annons

►Köp mer material än du behöver. Särskilt när man är nybörjare är det bra att ha lite extra spillbitar att öva moment på, så att man inte förstör de riktiga bitarna i onödan.

►Våga testa. Var inte så rädd för att göra fel, det är inte farligt att behöva göra om, laga eller limma. Det mesta går att fixa.

►Var noga och ha tålamod. Mät, kontrollmät och mät igen. Allt behöver inte ha millimeterprecision, men väldigt mycket, för att få ett bra resultat.

Den låga bokhyllan är ett av projekten Moa gjorde för den nya bokens räkning, den är egentligen tänkt som en tv-bänk

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Läs även: Huset visade sig ha varit en gammal ladugård: ”När vi skulle lägga om golvet i ett av barnens sovrum var det en mockränna under”

Annons

Den spektakulära hyllan med trianglar är en del av en inredning till ett konstprojekt i Tyskland som Moa hjälpte till med genom designgruppen Uglycute.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Borden framför soffan har Moa gjort, det runda för tre år sedan och det avlånga, som också kan fungera som en pall, snickrades i våras som ett av projekten för boken.

Bild: Jonas Ekströmer/TT


Maria Soxbo/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan