Annons

Annons

Annons

Annons

Från vaktmästare till världsfotograf: Christoffer "Wisslaren" Collins blev stor på Instagram

Han har ett av Sveriges största Instagramkonton och har nyligen gett ut en bok med sina bilder. Christoffer Collins resa från kyrkogårdsvaktmästare till världsfotograf har gått snabbt.

Naturhistoriska gör som flera museer i USA - tar hjälp av Instagrams stjärnor för att nå en ny publik. En måndag i månaden får några speciellt inbjudna instagrammare - med ett intresse för natur och miljö - tillgång till det annars stängda museet. Tanken är att bilder från museimiljön, tacksam att fotografera i, ska nå ut brett i sociala medier. Först ut är bland annat signaturen @wisslaren, Christoffer Collin.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

Men allting började med att hans bror var nära att mista livet.

– Så här i efterhand är det ju lätt att säga att det bara hände, men så var det ju inte riktigt för jag jobbade hårt. Däremot hade jag ingen baktanke när jag började. Idén om att kunna göra det här på heltid fanns över huvud taget inte.

Med nästan 1,4 miljoner följare och regelbundna fotouppdrag utomlands är Christoffer Collin idag en erkänd fotograf. Men så har det inte alltid sett ut. För att förstå hur allting började för "Wisslaren", som han heter på Instagram, får man backa bandet och gå tillbaka några år.

En bild tagen i Marocko.

Bild: Christoffer Collin

Annons

Annons

2010 var Christoffer Collins bror med om en svår trafikolycka. I slutändan gick allting bra och brodern blev helt återställd. Men händelsen fick Christoffer Collin att börja fundera kring sin tillvaro.

– Det där fick mig att lägga märke till saker på ett annat sätt. Jag såg hur solen gnistrade i fönsterrutorna om morgnarna. Olyckan öppnade upp mina sinnen.

I slutet av 2011 följde han med en vän till ett välgörenhetsprojekt i Thailand. De dokumenterade sin resa på sociala medier för att uppdatera familj och vänner om hur det gick med arbetet.

– Jag hade skrivit en del sedan tidigare, fotandet var däremot nytt för mig. Till en början trevade jag mig fram, men sen tyckte jag att det kändes kul och spännande.

När han kom hem fick han tips om fotoappen Instagram och började lägga ut bilder som han tagit i sin dåvarande hemstad Karlskoga.

2000 följare blev 5000; kontot växte snabbt. 2013 sa han upp sig från sitt jobb som kyrkogårdsvaktmästare och tog ett lån av en släkting för att kunna satsa fullt ut på att fotografera.

Dramatisk himmel över Island, ur Christoffer Collins bok "Instagram changed my life".

Bild: Christoffer Collin

Sedan dess har han bland annat hunnit med betalda uppdrag i Tokyo, New York och flera besök på Island. Ett urval av bilderna finns med i hans nyligen utkomna bok "Instagram changed my life".

Annons

– 2015 räknade jag ut att jag hade 180 resdagar, det var ganska stressigt, säger han.

Annons

Trots det har han inte tappat suget för att fota, tvärtom.

– Jag har insett att ju mer man ser, desto större blir världen. Det går egentligen inte att bocka av en plats, det finns alltid andra bilder man kan ta.

Klas Widestrand/TT

Fakta:

Christoffer Collins tre tips för dig som vill lyckas på Instagram.

1. Gå ut i ditt närområde. Ibland är det lätt att få för sig att man måste ge sig ut på resa på en gång, men så är det inte. De flesta av mina bilder som jag lägger upp nu är exempelvis tagna i min närmiljö i Stockholm där jag bor.

2. Variera dig. Även om du älskar att fota soluppgångar är det viktigt att även ta andra sorters bilder. Utmana dig själv och försök hitta nya motiv. Se till att dina följare inte vet vad som kommer härnäst. Om man blir förutsägbar tappar folk lätt intresset.

3. Redigera dina bilder. Lägg lite tid på att jobba med de bilder du har tagit. Ett foto blir i princip alltid bättre när det har genomgått redigering.


Klas Widestrand (TT)


(TT)

.

Annons

Annons

Till toppen av sidan