Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Trustor-vittnet från Västerås fälls för insiderbrott – finansmannen Norberg får böta 220 000

Västeråsbon Per Olov Norberg fälls för att inte ha följt insiderlagarna när han skaffade sig 6,5 miljoner nya aktier i Cortus Energy i januari. Norberg är kanske mest känd som huvudvittne kring Trustorhärvan.

Foto Therese Jahnson

Annons

Som straff för att inte ha följt insiderlagarna ska Per Olov Norberg betala 220 000 kronor har Finansinspektionen beslutat.

Kring årsskiftet 2016/2017 skaffade sig Norberg, som är styrelseordförande i Cortus Energy AB, ytterligare 6,5 miljoner aktier i bolaget. Enligt Finansinspektionen anmälde Norberg för sent att han tänkte utnyttja sin företrädesrätt att teckna nya aktier efter nyemissionen 2016.

Annons

Per Olov Norberg menar att han av misstag angett fel datum som affären gick igenom. Med tanke på det korrekta datumet anser han att anmälan inte var sen. Finansinspektionen kommer fram till att anmälan var sen hur som helst.

Läs även: Västmanländska företag tävlar om att bli världens främsta entreprenör

Annons

Finansinspektionen skriver i sitt beslut att en person i Per Olov Norbergs ställning har ansvar att hålla sig informerad om reglerna och att storleken på transaktionen gör att det inte handlar om något litet övertramp.

De 6,5 miljoner aktier som blev Per Olov Norbergs i januari ska vara värda 2 275 000 kronor. Straffavgiften baseras på värdet och blir alltså 220 000 kronor.

Per Olov Norberg i samband med Trustor-affären 1997. Foto: Yvonne Åsell

Bild: TT

Affärsmannen Per Olov Norberg är kanske mest känd som huvudvittne i härvan kring försäljningen av investmentbolaget Trustor på 1990-talet där han var huvudägare till bolaget. Norberg var den som sålde Trustor till den mytomspunne lord Moyne. Flera personer misstänktes för brott kring det som kom att kallas företagsplundring. En person fälldes slutligen. Per Olov Norberg åtalades aldrig för brott i samband med Trustor-affären.

VLT har sökt Per Olov Norberg för en kommentar.

Annons

För prenumeranter och pluskunder [+]: Butikschef om årets julklapp: ”Vi har brist på modeller tack vare bra försäljning”

Läs även: Fick ung flicka att skicka nakenbilder – hovrätten fastställer tingsrättens dom

Till toppen av sidan