Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Hellre minoritetsregering än nyval i Tyskland

Angela Merkel är bekymrad och vill undvika en minoritetsregering. Foto: Marcus Schreiber

Annons

Därför har tysk politik hamnat i baklås

Hitler och nazismen spökar ännu när Tyskland ska bilda regering. Förhandlingarna om en ny tysk regering mellan Kristdemokraterna, Liberalerna och De Gröna har brutit samman. Angela Merkel, som om förhandlingarna hade gått i lås skulle ha fortsatt som förbundskansler, varnar för en minoritetsregering och hotar med nyval.

I ett skandinaviskt land hade valet varit lättare. Pröva en minoritetsregering, och ta bara till nyval eller extraval om regeringen kör fast. Norge, Sverige och Danmark har alla minoritetsregeringar.

Alla de här länderna har proportionella valsystem. Partierna får, om de klarar en spärrgräns på 2-4 procent, mandat som motsvarar andelen av rösterna.

Det har visat sig leda till fler och fler partier, vilket gör det svårare att bilda fungerande majoritetsregeringar. Resultatet har blivit minoritetsregeringar, som försöker få stöd från olika håll för sina förslag. Vid val av statsminister behöver en majoritet i parlamentet inte rösta för, det räcker med att en majoritet inte röstar emot.

Annons

Annons

I Tyskland, liksom för övrigt Finland, behöver en majoritet rösta för att det en regeringschef ska utses, i varje fall i de första omröstningarna. Det gör att det brukar bli majoritetsregeringar.

Innan nazisterna tog makten styrdes Tyskland av svaga minoritetsregeringar, något som bedömdes ha underlättat Hitlers och nazisternas framväxt. När författningen för det demokratiska Tyskland då skrevs efter andra världskriget skulle svaga regeringar undvikas. Därför finns kravet att förbundskanslern ska väljas av en majoritet av ledamöterna.

Tyskland har därför flera gånger haft stora koalitioner med kristdemokrater och socialdemokrater. Det har slutat illa för Socialdemokraterna, de är nu nere på drygt 20 procent i väljarstöd.

Valsystem som gynnar större partier ger oftare stabila majoritetsregeringar. Men det ville Tyskland också undvika på goda grunder. Nazisterna skulle, när de hade vuxit, tjänat på om valsystemet gynnade stora partier. Valsystemet blev proportionellt, med en spärrgräns på 5 procent.

När ett proportionellt valsystem ger många partier finns tre utvägar. Skapa en majoritetsregering, som får igenom sina förslag men kan bli brokig med inbyggda motsättningar. Släpp fram en minoritetsregering, som kan förhandla fram majoriteter i enskilda frågor, men lever mer farligt. Eller utlys nyval för att försöka få en bättre fungerande majoritet.

Annons

Frågan är dock vad ett tyskt nyval skulle uppnå. Opinionsmätningarna pekar på ungefär samma resultat som tidigare.

Kristdemokratiska CDU/CSU har en tredjedel av rösterna. Partiet kunde regera i minoritet själv, eller tillsammans med de kompromissvilliga Gröna. En sådan regering borde kunna få stöd för sina förslag antingen från Socialdemokraterna eller Liberalerna. Högerpopulistiska Afd och vänsterpopulistiska Linke vill ingen samarbeta med, men de kunde någon gång ändå stödja regeringen.

Annons

Det borde därför vara dags att Tyskland släpper rädslan från Hitler för minoritetsregeringar. Historien behöver inte upprepa sig.

Det är i dag viktigt både för Tyskland och övriga Europa att landet har en fungerande regering. Med de förutsättningar valsystemet ger borde det kunna vara en minoritetsregering.

Läs mer:

Ledare: Dramatiska veckor väntar för Tyskland

Ledare: Tyskland ger trygghet i orolig tid

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy