Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Gunilla Zimmermann: Tyska invandrare var stigmatiserade när de kom

Tysktalande från flera länder (se flaggorna) kom som arbetskraftsinvandrare till Sverige. Foto: VLT:s arkiv

Annons

Många tysktalande kom efter andra världskriget

I debatten om invandring och integration görs ibland jämförelser med hur det var förr. Arbetskraftsinvandring från Italien, Finland och Jugoslavien nämns.

Få vet att många tyskar värvades till Västerås efter kriget. Kanske beror det på att de integrerades fort och inte märktes.

I boken Sverige blev vårt hemland redovisas resultat av min forskning om de tyska invandrarna till Västerås 1941-1960. Vilka kom? Varför lämnade de sitt land? Varför kom de till Västerås?

Resultatet bygger på 228 enkäter, 59 intervjuer, memoarer och brev samt VLT-artiklar. Jämförelserna med dagens situation bygger på min erfarenhet som lärare i svenska som andraspråk, umgänge med kollegor och vänner från olika länder samt massmediernas framställningar. Reflexioner utifrån detta:

Annons

Annons

Efter kriget behövdes arbetskraft. Svenska företag värvade arbetare i Europa. Alla hade anställning vid ankomsten. Hur det är med arbete nu vet alla.

Då som nu: Bostadsbrist. Då: Nya bostäder till nyinflyttade. Många tyskar på väster och Gideonsberg. Från barack, hyresrum, hyreslägenhet, villa till bostadsrätt. Nu: Bostadssegregation.

Då: Arbetslöshet och misär i ett sargat Europa, löfte om arbete i Sverige. Nu: Flykt undan krig och fattigdom. Gemensamt: Krig. Tyskarna förbjöds fly. Nu får man göra det.

Då: ingen organiserad språkundervisning, man läste böcker och tidningar på svenska och umgicks med svenskar. Tyskan är ett närbesläktat språk, många svenskar kunde tyska. Nu: Undervisning för vuxna och barn.

Få tyskar var kyrkligt engagerade men det fanns ett katolskt kapell och en evangelisk tysk församling. Nu: De flesta muslimer är inte extremister men praktiserar religionen i olika hög grad (fläskkött, alkohol, fasta, bön).

En del av tysk kultur finns kvar (helgfirande, mat, litteratur, TV). Man har anammat den svenska kulturen genom umgänge och massmedia. Vad sker med invandrarkulturen (klädsel, mat, helg- och bröllopsfirande)? Vad tar man till sig av svensk kultur?

Då: Tyska föreningar för att bevara kultur och språk, för fest och gemenskap. Många svenskar deltog. Inga föreningsbidrag.

Föreningarna har upphört, många tyskfödda är med i svenska föreningar. Nu: Invandrarföreningar visar sin kultur med mat, dans och musik, vilket sällan leder till fördjupade kontakter. Vem beror det på? Samma möjlighet till bidrag som svenska.

Annons

Annons

Då: I pressen nämndes det etniska ursprunget. En tysk stal pengar för att kunna besöka sin döende mor, en fotograferade på militärt område. Nu: Fritt fram för ryktesspridning och spekulation om förövaren (utom tyskan i Arboga). Bra eller dåligt?

Stigmatiserade och ibland hatade tyskar fick lida för nazismens brott men uppskattades som pålitlig arbetskraft. Enskilda muslimer drabbas av fördomar på grund av extremisternas brott.

Fakta:

Invandrade till Domkyrkoförsamlingen från tysktalande länder 1941-60: 1 274 personer, Norden 2 784, balter 189, Italien 452, Östeuropa 272, övriga länder enstaka personer. 593 män, 681 kvinnor. De yngsta under ett år, den äldsta 81. Medelåldern 25, 5. 76,6 procent ogifta. 5 förblev ogifta, 54 gifte sig med en tysk, 82 med en svensk och 8 med en annan nationalitet.

Det vore intressant att göra en likadan forskning om dem som kom i samband med Bosnienkriget 1992-95, och för framtida forskare är dagens invandring ett spännande projekt.

Ovanstående är bara nedslag i Västerås invandringshistoria. Den som vill veta mer kan beställa Sverige blev vårt hemland och Röster från ett krig, med personliga vittnesmål om de tyska invandrarnas.

Gunilla Zimmermann

Läs mer:

De tyska invandrarnas historia i bokform

Varför har USA:s flagga 13 ränder?

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy