Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Hur tänker fastighetsnämnden som räcker över spaden till ETC Bygg?

Ehrenberg säger sig vilja bygga "klimathus"

Text

Johan Ehrenberg. Foto: Johan Jeppsson/TT

Annons

ETC-grundaren Johan Ehrenberg har fått grönt ljus att bygga klimathus på Öster Mälarstrand. Med tanke på hans många konkurser i bagaget är frågan: hur tänkte den politiska majoriteten i Västerås - S, MP, C och KD - när man gav Ehrenberg och hans "ETC Bygg" markanvisningen?

Nyligen kom uppgiften att presstödsberoende ETC Västerås och flera andra ETC-tidningar läggs ner. Ehrenberg vill nu bygga hus. Husprojektet i Västerås är tänkt att ge lägre hyra, inga elräkningar, ha solceller, elcykelladdare, väggar i massivt trä, växthus på balkongerna och bilpool med elbilen Tesla (VLT, 6/12).

Förlåt en dysterkvist, men det påminner mig det om den gamla TV Shop-reklamen. "Du får jättestora muskler! Bästa uppfinningen någonsin! Och en magisk hårborste på köpet!" Det låter en smula för bra för att vara sant.

Annons

Annons

Johan Ehrenberg kallar sig gärna socialist och entreprenör, men är snarare en mycket skicklig "bidragsentreprenör". Medan entreprenörer måste kämpa för sin överlevnad är Ehrenbergs inställning: "Nej, företag behöver inte alls gå med vinst" (ETC, 14/8 2014). Inte undra på att han har ett flertal uppmärksammade konkurser bakom sig.

När han i somras startade ETC Bygg och lämnade in ansökan om markanvisning i Västerås skrev han käckt: "Men hallå. Ska vi inte ta och bygga hyreshus tillsammans!?" (ETC, 26/6). Ehrenberg hävdar att han tänker på framtiden och på "våra barnbarn". Stora ord, minst sagt. Den finansiella kalkylen bygger på "crowdfunding", alltså att privatpersoner ska gå in med pengar. Låt mig gissa att folk är smartare än att de lägger pengar på detta.

Men för den som bygger hyresrätter finns statligt investeringsstöd att få, markanvisningar är värdefulla och lämpligt nog - de nya husen ska förses med solceller - har Ehrenberg även ett solcellsbolag (ETC Sol AB).

Fastighetsnämndens ordförande Magnus Edström (MP) säger att han känner sig "helt trygg" med att räcka över spaden till Ehrenberg. Den känslan verkar inte Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i nämnden, dela. När jag ringer henne säger hon att nämnden tidigare har valt bort byggföretag på grund av osäker ekonomisk kalkyl, men att man bortser från det med ETC Bygg.

Annons

Byggföretaget Innobo, som M ville ge markanvisningen på Öster Mälarstrand, hade fått högre poäng än ETC på gestaltning och lika höga poäng för klimateffektivitet. Efter ett möte med tjänstemännen slogs det plötsligt fast att ETC var bättre. Lundkvist säger att det verkar vara "vem som är bäst på att prata" som påverkat beslutet.

Och nog är Ehrenberg bra på att prata.

Ännu en gång tillåts han drömma stort - utan att själv behöva ta den ekonomiska risken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan