Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Trio åtalas för att ha gift bort minderårig flicka i Irak efter otillåten kärleksaffär

Fem personer från Västmanland åtalas för att på olika sätt ha varit delaktiga i att gifta bort en minderårig släkting mot hennes vilja. Orsaken ska ha varit att återupprätta hedern i familjen efter att flickan haft en kärleksrelation utan att vara gift.

Bild: Daniel Gustafsson

Annons

En misstänkt fall av äktenskapstvång som även innefattar hot, misshandel och övergrepp i rättssak rullas just nu upp i Västmanlands tingsrätt. Fem personer står åtalade för att på olika sätt ha varit delaktiga i att gifta bort en minderårig flicka. Orsaken till äktenskapstvånget ska enligt kammaråklagare Jessica Wenna ha varit att återupprätta hedern inom familjen efter att flickan haft ett förhållande utan att vara gift.

Annons

Annons

En 26-årig kvinna, en 30-årig man och en 63-årig kvinna åtalas för äktenskapstvång. Trion ska i början av 2017 ha lurat den minderåriga flickan att följa med på en gemensam resa till Irak enbart i syfte att gifta bort henne till en kusin. De bägge kvinnorna ska ha varit de som förberett och planerat gärningen genom att boka en enkelresa åt flickan från Sverige till Irak samtidigt som de bokat tur och returbiljetter till övriga resenärer. Den 30-årige mannen ska via den 26-åriga kvinnan ha framfört till flickan att han skulle döda henne om hon inte gifte sig med kusinen.

Enligt åtalet har flickan befunnit sig i en utsatt situation eftersom hon var ett barn, att hon är uppväxt i en hederskultur där man som kvinna inte förväntas ha åsikter och där man ska lyda de vuxna samt att det påtvingade giftermålet skulle ske i Irak, ett land hon inte varit i sedan 3-årsåldern. Hon ska också saknat pass, pengar och tillgång till telefon under vistelsen där.

Samtliga i trion nekar till brott.

Utöver äktenskapstvång åtalas 26-åringen för dataintrång och 63-åringen för två fall av olaga hot och misshandel. De olaga hoten består i att 63-åringen ska ha sagt att hon skulle knivhugga flickan.

Utöver den ovan nämnda trion ingår även två män i åtalet, den ena 30 år och den andra 27 år. De åtalas bägge för övergrepp i rättssak och 27-åringen även för olaga hot. Detta då duon ska ha hotat flickans föräldrar efter att de lämnat uppgifter till polisen gällande äktenskapstvånget.

De bägge männen förnekar brott.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan