Annons

Annons

Annons

Olle Thorell (S): Sverige är en stormakt i humanitärt stöd

Nej till Nato-medlemskap, men ja till samarbete

Utrikesminister Margot Wallström (S) utfrågas i riksdagen om Sverige i FN:s säkerhetsråd Foto: Pontus Lundahl/TT

Så här i nyårstider ska året som gått sammanfattas och utvärderas. I omvärlden har Sverige varit en positiv kraft för fred, folkrätt, mänskliga rättigheter, nedrustning och jämställdhet. Med platsen i FN:s säkerhetsråd har vi framöver ännu större möjligheter att påverka för en bättre värld, skriver riksdagsledamot Olle Thorell (S).

Det är lätt att få för sig att världen är på väg åt fel håll när det rapporteras om humanitära kriser i länder såsom Yemen och Burma, om krigets Syrien med miljontals flyktingar och hundratusentals döda och skadade, om Daesh hänsynslösa terror. Kärnvapenhotet, nationalism och populism som brer ut sig med högerextrema strömningar och partier.

Annons

Annons

Men det finns mycket positivt som visar att det ändå går i rätt riktning. Världens länder har antagit Agenda 2030 och Parisavtalet. Hundratals miljoner har lyfts ur fattigdom, livslängden ökar globalt, färre barn dör i förtid, fler barn går i skolan, inte minst flickor, 122 länder har ställt sig bakom ett globalt förbud mot kärnvapen. Respekten för kvinnors, barns och HBTQ-personers rättigheter har ökat.

Vad gör då den socialdemokratiskt ledda regeringen? Regeringen bedriver en feministisk utrikespolitik med fokus på att främja kvinnor och flickors rättigheter. Sverige är ett av de 122 länder som ställt sig bakom det globala kärnvapenförbudet.

Sverige är också ett av få länder som lever upp till enprocentmålet i bistånd och är en stormakt när det gäller humanitärt stöd och står upp för och ökar stödet till arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. När Sverige nu sitter i FN:s säkerhetsråd har vi än större möjlighet att påverka.

Men feministisk utrikespolitik handlar inte bara om mjuka frågor. Militära insatser och ekonomiska sanktioner kan krävas för att skapa fred och säkerhet.

Sverige har militär trupp i exempelvis Mali och Afghanistan, och vi är glasklara i vår kritik mot Rysslands aggression på Krimhalvön och mot Ukraina. Socialdemokraterna säger nej till Nato-medlemskap, men vi samarbetar gärna med andra länder, FN, EU och Nato för att trygga fred, skydda civilbefolkning och bekämpa terrorism.

Annons

Sverige är en positiv kraft för fred, folkrätt, mänskliga rättigheter, nedrustning och inte minst jämställdhet. Vi kan inte utlova några nyårslöften men om Socialdemokraterna får väljarnas fortsatta förtroende i nästa års val så kommer vi kunna göra än mer skillnad för en bättre värld.

Annons

Olle Thorell (S)

riksdagsledamot från Surahammar

Läs mer:

Insändare: FN:s säkerhetsråd måste stoppa Israel

Ledare: Upp till bevis för mer än fluff-fluffpolitik, Wallström

Wallström: Säkerhetsrådet bör förändras

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan