Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

KD: Föräldrarna ska visst få stöd från vården

Hur klarar Region Västmanland psykisk ohälsa och vårdköer? Foto: VLT:s arkiv

Hans Janssons (V) svar den 20 januari visar på tydliga ideologiska skillnader. Grunden för ett välfungerande samhälle för oss kristdemokrater är trygga familjer. När Jansson säger att det inte är sjukvårdens uppgift att stödja föräldrarna - säger vi att utan föräldrar eller nära anhöriga går det inte att vårda barnen och inte heller att vända utvecklingen med psykisk ohälsa.

Annons

Annons

Vi anser att det ingår i hälso- och sjukvårdens uppdrag att stötta föräldrarna. Vi vill att det ska finnas familjecentraler i alla kommuner, där Region Västmanland deltar via mödra- och barnhälsovård. Familjecentralerna har snarare motverkats än främjats under det rödgröna styret.

Barn- och ungdomshälsan infördes som projekt under alliansstyret på initiativ av KD. Det är bra att verksamheten permanentats, men efter snart åtta år av rödgrönt styre saknas fortfarande den viktiga länken till skolans elevhälsa.

Pengar är Hans Janssons främsta recept. Uppenbarligen fungerar receptet dåligt eftersom vårdköer och psykisk ohälsa bara fortsätter öka under hans styre, trots som han säger att verksamheterna fått mycket mer pengar.

Slutligen, om samarbetet mellan Barnkliniken och BUP, specialistvården för barn, är på väg att tydliggöras när det gäller psykosomatisk vård, så betyder det att Kristdemokraternas enträgna arbete för barnen återigen burit frukt.

Malin Gabrielsson (KD)

regionråd i opposition

Ingvar Nordén (KD)

ledamot Regionfullmäktige

Läs mer:

Debatt: KD: Skrämmande siffror om ungas psykiska ohälsa

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan