Annons

Annons

Annons

Annons

Anlagd brand på HVB-hem i Hallstahammar

TV: Brand på HVB-hem i Hallstahammar i natt – misstänkt mordbrand

Räddningstjänsten larmades natten till onsdagen till en brand i ett HVB-hem för ungdomar i Hallstahammar. Under morgonen har polisen meddelat att de misstänker att det var en mordbrand.

Text: 

Inbäddat innehåll

[Artikeln har uppdaterats] Enligt larmet, som inkom vid 04.30 natten till onsdagen, handlade det om rökutveckling i en villa.

– Det har varit en mindre brand i källaren i villan. Enligt räddningsledaren på plats var den koncentrerad till källaren och det fanns ingen risk för spridning till andra fastigheter, säger Joakim Lindqvist, inre befäl vid räddningstjänsten.

Förutom räddningstjänstens två släckningsbilar med brandmän kallades även ambulans och polis till platsen.

Byggnaden utrymdes och alla personer som befann sig i byggnaden togs sig ut på egen hand. Ingen person ska ha behövt sjukvård i samband med branden. Byggnaden används som HVB-hem för 13-17-åriga pojkar med psykosociala problem. För tillfället bor fyra pojkar på hemmet. Ungdomarna placerades på hemmet av socialtjänsten och de kan vara födda i Sverige eller i ett annat land (i en tidig rapportering uppgavs felaktigt att det är ett hem endast för ensamkommande).

Annons

Annons

– Det har varit rökfyllt i hela fastigheten och de håller på att vädra ut nu. Vi beräknar att vara kvar ungefär en halvtimme till, säger Joakim Lindqvist vid 05.30.

Vid 06.15 på onsdagsmorgonen gick polisen ut med uppgifter om att det misstänks vara en mordbrand, det vill säga en brand som kunnat skada personer och/eller stora värden. Ordet "mord" i mordbrand har alltså ingenting med brottet mord att göra – ingen människa skadades.

Polisens inledande uppgifter gjorde gällande att en gärningsman ska ha kastat in ett brinnande föremål genom ett källarfönster och att branden sedan ska ha startat i en soffgrupp. Efter teknikernas undersökning meddelade polisen vid lunchtid på onsdagen att ingenting tyder på att någonting har kastats in i byggnaden.

Läs också [För pluskunder]: Nya uppgifter om branden: Inget brännbart har kastats in

Polisen har ingen misstänkt person i nuläget.

Källarvåningen på fastigheten och en del av området utanför fastigheten har spärrats av för teknisk undersökning.

Bild: Britt-Louise Bergström

Bild: Britt-Louise Bergström

Annons

Annons

Till toppen av sidan