Annons

Annons

Annons

Vinter-OS 2018: Längdskidor

Svenska drömstarten – Charlotte Kalla krossade motståndet för nytt OS-guld

Charlotte Kalla visade klass direkt.

I damernas skiathlon stod hon för ett fantastisk ryck efter 12,5 kilometer och kunde åka hem ett OS-guld.

Ebba Andersson slutade fyra, 10,9 sekunder bakom Kalla.

– Jag var så nervös innan, det var hemskt. Nu bubblar det av både glädje och lättnad, säger Kalla till Kanal 5.

Text

Charlotte Kalla mosade motståndarna och tog guld.

Bild: TT

Annons

Charlotte Kalla, som startade med startnummer fem visade direkt att hon tänkte vara med och göra upp om medaljerna i skiathlonen och tog täten ut ur stadionområdet. Efter det första av de fyra varven på 3,75 kilometer var Kalla tvåa och klart med i medaljkampen.

Efter 6,01 kilometer var det Marit Björgen som var i täten efter att hon fått en liten lucka, som snabbt täppts igen av Kalla, och precis bakom Kalla fanns också Ebba Andersson med tillsammans med två norskor i Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg samt Nathalie von Siebentahl från Schweiz.

Annons

Vid skidbytet, efter 7,5 kilometer, var det Weng som var snabbast ut, tätt följt av Flugstad Östberg, Björgen och Kalla.

Ebba Andersson gick ut som sexa, 6,1 sekunder bakom, medan Stina Nilsson var 12:a ut från skidbytet och Anna Haag var på plats 24.

Annons

Det blev inte någon tokkörning efter skidbytet utan efter 8,77 kilometer var det tio åkare inom loppet av 1,2 sekunder där Kalla var först och Ebba Andersson femma.

Ut på det sista varvet var det Björgen i tät, 0,3 sekunder före Kalla och ytterligare ett par hundradelar före von Siebenthal och Ebba Andersson.

I stigningen efter dryga 34 minuters åkning ville Charlotte Kalla skaka av sig sina motståndare och stod för ett otroligt ryck och skaffade sig 5,5 sekunders ledning efter 12,52 kilometer och med kilometern kvar var det tio sekunders ledning.

Och det räckte. För ingen kunde hota Charlotte Kalla.

I mål hade hon 7,9 sekunder ned till Marit Björgen, 10,1 till Krista Pärmakoski medan Ebba Andersson även hon stod för en fin insats och slutade fyra, 10,9 sekunder bakom Kalla.

– Det var precis som jag önskar. Det var en behaglig klassisk del och jag försökte spara så mycket krafter som möjligt. Jag hade en plan att vara som piggast på skatedelen, säger Kalla till Kanal 5.

Stina Nilsson blev tredje svenska på topp tio, 48,9 sekunder bakom Kalla. Anna Haag hade det desto tyngre och gick i mål som åkare 32, över tre minuter efter Kalla.

► (+) Bildextra: Charlotte Kalla och medaljerna vi minns

Annons

Annons

► (+) Ebba Anderssons väg till toppen – här är karriärens största ögonblick

► (+) Bildextra: Så firades Sundsvalls OS-hjältar senast

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan