Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Alliansen i regionen: Dags för de rödgröna att vakna

En väckarklocka borde vara att det är valår

Alliansen vill ha ett vårdgarantikontor för sjukvården

Bild: Staffan Bjerstedt

Inte ens var tredje patient på urologkliniken i Västmanland får vård i tid. För cancerbehandlingar är väntetiden dubbelt så lång i Västmanland som i Dalarna.

Annons

De rödgröna har inte presenterat några egna förslag för att förbättra situationen. I fyra år har vi från oppositionen (M, L, C och KD) föreslagit att ett vårdgarantikontor ska inrättas för att avlasta verksamheterna, öka tillgängligheten och höja vårdkvaliteten i regionen.

Annons

Uppgiften som ett vårdgarantikontor enligt vår modell skulle ha är att hjälpa patienter och kliniker att hitta andra vårdgivare när våra egna verksamheter inte har möjlighet att leverera. Varje år då förslaget behandlats har de rödgröna partierna (S, V och MP) röstat nej. Eftersom de är i majoritet och ansvariga för de brister i styrning och ledning som vi nu ser, så har förslaget fallit.

Åren har gått. År då landstinget inte klarat av att leverera vård och behandlingar enligt de nationella mål som är uppsatta.

Tusentals invånare väntar på behandling. Svaret från den rödgröna majoriteten är nej, vi vidtar inga åtgärder, oavsett hur bra förslagen är om förslaget kommer från oppositionen.

Vår erfarenhet är att de rödgröna röstar bort förslagen från oss, för att något eller några år sedan i lägga fram ett likalydande förslag men då som deras förslag.

Nu har år passerat. Är det då inte dags att ta fram ett skarpt förslag? Det är i allra högsta grad angeläget. Särskilt nu, när till och med Västmanlands sjukhus och klinikerna själva konstaterar att läkare och sjuksköterskor lägger ner massor med tid på att söka vårdlösningar hos andra vårdgivare. Den avlastning som verksamheterna behöver löses med vårt förslag.

Annons

Det är dags för de rödgröna att leverera. Vi hoppas på leverans snart. En väckarklocka borde vara att det är valår!

Annons

Tomas Högström (M)

Helena Hagberg (L)

Birgitta Andersson (C)

Malin Gabrielsson (KD)

Läs mer:

Debatt: Bosse Sjögren: Sämstmanland inom urologin?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan