Annons

Annons

Annons

S: Fel att flytta häktet till Sala

Våra poliser ska vara poliser – inte chaufförer

Socialdemokraterna är emot att permanent flytta häktet till Sala Foto: VLT.s arkiv

Vi socialdemokrater i Västmanland anser att beslutet att permanent flytta häktet från Västerås till Sala är orimligt. Vi kräver att Kriminalvården omprövar beslutet och i stället satsar på att bygga ett nytt häkte i Västerås.

Fördelarna med en sammanhållen rättskedja i Västerås är många och uppenbara. Drygt hälften av Västmanlands 270 000 invånare bor i Västerås. Som en följd av att brottsligheten i länet i hög grad är koncentrerad till Västerås är en stor del av polisens verksamhet, inklusive utredningsenheten, lokaliserad till Västerås. Även andra viktiga rättsinstanser som Åklagarmyndigheten och tingsrätten finns i Västerås.

Annons

Annons

Häktet i Västerås stängdes av brandsäkerhetsskäl i slutet av 2015 och har till viss del ersatts av häktet i Sala. Att permanent flytta häktet till Sala kommer att tvinga polisen att lägga en orimligt stor del av sin tid och sina resurser på transporter, eftersom utredningsenheten finns i Västerås och ofta besöker häktet. Det handlar om transporter vid gripanden men också i samband med handräckning.

Det är ett stort slöseri med polisens resurser i ett läge där polisbristen är stor och det viktiga brottsförebyggande arbetet är eftersatt i hela Västmanland. Beslutet att flytta häktet riskerar att öka otryggheten i hela Västmanland, och leda till färre poliser där de behövs som mest: ute bland människor på gator och torg.

Beslutet att flytta häktet riskerar att öka otryggheten i hela Västmanland, och leda till färre poliser där de behövs som mest: ute bland människor på gator och torg.

Att polisen lägger för mycket tid och resurser på transporter är ett stort bekymmer redan i dag eftersom häktet i Sala inte kan ta emot personer med restriktioner, vilket nio av tio häktade har. Polispatruller från Västmanland lägger dyrbar tid på att för Kriminalvårdens räkning transportera häktade personer till Uppsala, Örebro och andra i sammanhanget avlägsna platser.

Annons

Vi vet att alltför många västmanlänningar känner sig otrygga i sin vardag. Att polisens resurser används på ett klokt sätt, och att våra poliser får fokusera på att vara just poliser, är viktigare än någonsin. Vi anser därför att Kriminalvården ska ompröva beslutet att permanent flytta häktet från Västerås till Sala och i stället bygga ett nytt häkte i Västerås.

Annons

Pia Nilsson (S)

riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland

Anders Teljebäck (S)

kommunstyrelsens ordförande i Västerås

Catarina Pettersson (S)

kommunstyrelsens ordförande i Hallstahammar

Tobias Nordlander (S)

kommunstyrelsens ordförande i Surahammar

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan