Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Släktingar frikänns från att ha tvingat ung flicka att gifta sig

Tre nära släktingar till en ung flicka från Västmanland frikänns från att ha tvingat flickan att gifta sig i Irak. Tingsrätten skriver i sin dom att det inte är styrkt att släktingarna gjort sig skyldiga till äktenskapstvång.

Det var i slutet av december i fjol som tre nära släktingar till en ung flicka åtalades, misstänkta för äktenskapstvång. Åklagaren menade att de tre, skulle ha tvingat flickan att gifta sig med sin kusin i Irak genom "olaga tvång och utnyttjande av utsatt belägenhet". Bland annat ska en manlig släkting till flickan ha hotat att döda henne om hon inte gick med på äktenskapet.

Det var i december i fjol som flickans släktingar åtalades, misstänkta för äktenskapstvång.

Enligt åklagaren befann sig flickan i en utsatt situation, dels på grund av sin låga ålder och dels för att hon är uppväxt i en hederskultur. Dessutom menade åklagaren att flickan inte hade tillgång till pengar, telefon eller sitt pass under tiden hon var i Irak. Tingsrätten menar dock att avsaknaden av telefon och pass inte är något som kan ligga de misstänkta till last, då inget visar att passet ska ha tagits ifrån flickan mot hennes vilja.

Annons

Annons

Motivet till det misstänkta tvångsäktenskapet ska enligt åklagaren ha varit att upprätta familjens heder eftersom hon haft en kärleksrelation i Sverige utan att vara gift.

Enligt tingsrätten är det utrett att flickan i januari 2017 åkte till Irak och att returresa till Sverige var bokad för alla i sällskapet, utom för flickan. Åklagaren menade att flickans moster, i samförstånd med de andra två misstänkta, låtit bli att boka returresan. Tingsrätten säger i sin dom att det gällande biljetterna rör sig om en ord mot ord-situation och att det inte är styrkt att så var fallet, och inte heller att detta skulle ha skett i syfte att gifta bort den unga flickan.

Kammaråklagare Jessica Wenna menade att motivet till tvångsäktenskapet ska ha varit att upprätta familjens heder.

Innan resan till Irak ska flickans relation med en pojke i Sverige blivit känd för familjen. Väl i Irak ska flickans moster, enligt flickan själv ha sagt att pojkvännen i Sverige inte längre vill ha flickan. Flickan har i förhör också berättat att hennes moster ska ha förmedlat hot från flickans manlige släkting om att han hade en laddad pistol och att han skulle skjuta flickan om hon inte gick med på att gifta sig med sin kusin i Irak – en uppgift som i rätten tillbakavisades av både mostern och den manlige släktingen. Tingsrätten skriver i sin dom att det inte är styrkt att det uttalats något hot mot flickan på det sätt som hon berättat.

Annons

I tingsrättens dom framkommer att alla personer som förhörts i rätten varit överens om att flickan ingick en förlovning med sin kusin i Irak. De åtalade har dock nekat till att något äktenskap ingicks, men tingsrätten skriver i sin dom att "utredningen sammantaget ger stöd för (flickans) berättelse och vad som framgår av hennes dagbok om hur hon levde i Irak efter det av henne beskrivna bröllopet får anses utrett att hon ingått någon form av i vart fall äktenskapsliknande förbindelse."

Annons

Rätten konstaterar att det finns flera omständigheter som talar för att flickan tagits till Irak i syfte att hon skulle gifta sig med sin kusin, och utesluter inte heller att flera personer deltagit och varit införstådda med att ett giftermål skulle ske. Rätten menar dock att det inte är ställt utom rimligt tvivel att flickans släktingar gjort det som åklagaren påstår och att de handlingar som är styrkta är brottsligt.

Tingsrätten friar därför flickans släktingar från äktenskapstvång. Däremot döms mormodern för ringa misshandel efter ett slag mot flickan, och också för olaga hot då hon ska ha sagt till flickan att hon skulle hugga henne med kniv. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter.

Flickans moster döms för dataintrång, då hon skaffat sig flickans inloggningsuppgifter till flickans sociala medier. Mostern, som har erkänt dataintrånget döms till dagsböter.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan