Annons

Annons

Annons

Vinter-OS 2018: Längdskidor

Rickardsson bäste svensk när Niskanen vann OS-guld på femmilen

Inte heller på den sista distansen, 50 km klassiskt, kunde Sverige ta några längdmedaljer på herrsidan.
Istället blev det en dragkamp mellan Finland och Ryssland i kampen om guldet, där den finske Niskanen till slut vann.
Bäste svensk för dagen blev Daniel Rickardsson, som slutade topp tio.

Iivo Niskanen vann OS-guld på femmilen. Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Annons

På lördagen hölls den näst sista skidtävlingen och den allra sista för herrarna. De svenska herrarna hade hittills inte tagit några medaljer under detta OS, efter att ha tagit en snöplig fjärdeplats i sprintstafett.

I den sista distansen för spelen, femmilen, ställde sig Daniel Rickardsson, Jens Burman, Viktor Thorn och Calle Halfvarsson på startlinjen, och trots att det inte hade funkat för någon i de tidigare tävlingarna, så fanns chansen att ta en rejäl revansch på lördagen.

Annons

Annons

Efter sex kilometer körda var Jens Burman bäste svensk på en sjätteplats, Burman som inför tävlingarna sagt att han sett fram emot just femmilen.

Den tätklunga som hängt med från start var seglivad och det skulle dröja ytterligare innan någon slet sig loss ytterligare, men Jens Burman hade svårt att hålla sig kvar och efter ungefär tio kilometer hade fått ta en placering längre ned i klungan och låg vid mellantiden på en 15:e plats.

På det tredje varvet drogs fältet ut ännu mer, och då hade svenskarna svårt att hänga med. I topp låg nu Iivo Niskanen, och tätt bakom sig hade han Alexey Poltoranin, med norrmän jagandes fem sekunder bakom. Jens Burman och Daniel Rickardsson var de svenskar som fortfarande fanns med, men låg nu i den klunga som jagade tätklungan, och var ungefär 15 sekunder bakom.

Till slut hade Iivo Nisakanen och Alexey Poltoranin brutit sig loss helt från de andra, och låg långt före resterande grupp bestående av norrmän och OAR-åkare.

Och så fortsatte det. Vid varvningen vid 29 kilometer låg Niskanen fortsatt först, med Poltoranin sex sekunder bakom och Bolshunov på en tredje plats 18 sekunder bakom. Därefter var glappet ännu större, där Sundby på en fjärdeplats var hela 54 sekunder bakom.

Till slut tappade Poltoranin, och istället var det Niskanen och Bolshunov som slogs om förstaplatsen sida vid sida.

Annons

Efter idogt dragande mellan Niskanen och Bolshunov, drog Niskanen till slut i från Bolshunov och Niskanen kunde gå i mål som ohotad vinnare av OS-guldet, 18 sekunder framför ryske Bolshunov.

Kamp blev det istället om tredjeplatsen, där OAR-åkaren Andrey Larkov lyckades rycka sig loss från norrmännen och ta brons.

Bäst av svenskarna för dagen blev Daniel Rickardsson, som efter en otrolig upphämtning tog sig in som sjunde man.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan