Annons

Annons

Annons

Kraftig ökning av antalet e-tidningsläsare – upp 20 procent: ”Det är framför allt tillgängligheten som uppskattas”

Mittmedias e-tidningar fortsätter att locka läsare.
Det senaste året har antalet användare ökat med hela 20 procent.
- Det är framför allt tillgängligheten som läsarna värdesätter, säger Bjarne Frykholm som är produktägare för e-tidningarna.

Text

Det senaste året, från januari 2017 till januari 2018, har antalet användare av Mittmedias e-tidningar ökat med drygt 20 procent. En markant ökning sett till totalen. Foto: Anders Wiklund/TT

Annons

Att e-tidningen är populär är ingen nyhet. Väldigt många av Mittmedias läsare har skaffat sig vanan att läsa dagstidningen via datorskärmen och surfplattan och därmed också möjligheten att ta del av innehållet var man än befinner sig.

- Det märks att våra kunder är väldigt lojala. Många har varit papperstidningen trogna länge och uppskattar det traditionella formatet, med alla dess fördelar. Nu har man upptäckt att det går minst lika bra att läsa tidningen på skärm och då är man lika trogen den vanan, säger Bjarne Frykholm som är produktägare för Mittmedias e-tidningar.

Man ska alltid vara försiktig när man tolkar siffror, men vi följer dem vecka för vecka och trenden är tydlig. På några titlar har vi till och med en ökning på 38 procent jämfört med i fjol.

Annons

Annons

- Vi ser till exempel i våra mätningar att e-tidningsläsandet är som allra störst mellan klockan sex och nio på morgonen, det vill säga lagom till frukost då folk traditionellt sett läst sin papperstidning. Den goda vanans makt är stor, oavsett om den är digital eller inte.

"Det märks att våra kunder är väldigt lojala. Nu har man upptäckt att det går minst lika bra att läsa tidningen på skärm och då är man lika trogen den vanan", säger Bjarne Frykholm som är produktägare för Mittmedias e-tidningar.

Det senaste året, från januari 2017 till januari 2018, har antalet användare av Mittmedias e-tidningar ökat med drygt 20 procent. En markant ökning sett till totalen.

- Man ska alltid vara försiktig när man tolkar siffror, men vi följer dem vecka för vecka och trenden är tydlig. På några titlar har vi till och med en ökning på 38 procent jämfört med i fjol.

Att e-tidningen alltid är tillgänglig ser Bjarne Frykholm som en nyckelfaktor i sammanhanget.

- Vi vet från våra undersökningar att läsarna sätter högt värde på tillgängligheten och det visar sig också i praktiken när papperstidningen av någon anledning inte kommer ut.

- Vi ser det på röda dagar generellt men även lokalt i extrema situationer som vid det kraftiga snöovädret i början på februari då tidningsbuden körde fast på flera håll i mellersta Norrland. Den veckan ökade e-tidningsläsandet hos Sundsvalls Tidning och Tidningen Ångermanland med 20-25 procent.

Annons

E-tidningen är ju en digital kopia av papperstidningen och har funnits ganska länge som format. Finns det planer på att utveckla produkten ytterligare?

Annons

- Ja, det arbetet pågår redan. Till exempel har vi ett nytt, så kallat ”läsläge” under utveckling där läsaren kan öppna enskilda artiklar på sidan genom att klicka på dem. Det har vi testat på ett antal titlar under en period med gott betyg, framför allt från de kunder som läser e-tidningen på sin dator och som saknar läsplattans eller mobilens inzoomningsfunktion.

- Men planen är även att krydda e-tidningen med andra fördelar i en nära framtid. Där hoppas vi återkomma med en intressant nyhet inom kort, säger Bjarne Frykholm.

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan