Annons

Annons

Annons

Simning

VM-guldmedaljören Jennie Johansson avslutar simkarriären: "Har inget sug att tävla"

Hon blev världsmästare på 50 meter bröstsim i Kazan 2015 och har totalt 13 VM- och EM-medaljer.

Nu avslutar Jennie Johansson från Hedemora sin framgångsrika karriär redan vid 29 års ålder.

– När man är elitidrottare är man det 24 timmar om dygnet och jag är färdig med den delen av livet nu, säger hon till Dagens Nyheter.

Jennie Johansson.

Bild: TT

Annons

I en lång intervju med Dagens Nyheter berättar Jennie Johansson i dag att hon avslutar simkarriären.

Ett stort beslut för 29-åringen – och ett oväntat besked för de allra flesta eftersom stjärnan är fri från skador.

– Jag har inte längre något sug att tävla, berättar hon för dn.se.

Annons

Annons

Det var efter långbane-VM i Budapest sommaren 2017 – där det som bäst blev en femteplats – som hon först började fundera på att lägga av. Beslutet har sedan vuxit fram över tid.

– Jag tänkte på det häromdagen när jag helt spontant kunde åka iväg till fjällen med mina föräldrar och min bror och hans familj. Jag behövde inte tänka på hur jag skulle få tid att träna, jag kunde åka snowboard utan att oroa mig för skador, och jag kunde bo i samma stuga som min brorson trots att han var förkyld. Och jag kunde äta efterrätt varje dag, säger Johansson till dn.se.

Stjärnan tog sin första seniormedalj i ett internationellt mästerskap när hon simmade hem ett brons på 100 meter bröst i kortbane-EM i Istanbul 2009.

Karriärens höjdpunkt blev det sensationella VM-guldet på 50 meter bröstsim i Kazan 2015.

– Känslan när jag stod överst på prispallen, hörde den svenska nationalsången och såg mina föräldrar på läktaren är ett minne som jag alltid kommer att bära med mig. Det roliga var att jag hade sagt till dem att inte åka dit. Jag tyckte de kunde göra något roligare på sin semester än att resa till Kazan. Det var tur att de inte lyssnade på mig, säger Johansson.

Nu väntar en karriär inom fastighetsbranschen för Jennie Johansson som är utbildad inom marknadsföring och kommunikation.

Annons

Fakta: Jennie Johansson

Född: 15 juni 1988.

Bostadsort: Stockholm.

Annons

Familj: Sambon Benn Harradine.

Klubb: Simklubben Neptun.

Meriter: VM-guld på 50 meter bröstsim 2015, EM-guld på 50 meter bröstsim 2016, VM-silver 4x100 meter medley 2015, 5 EM-silver i långbana, 1 EM-brons i långbana, 1 EM-silver i kortbana, 3 EM-brons i kortbana. Svensk rekordhållare på 50 och 100 meter bröstsim.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan