Annons

Annons

Annons

De bor året runt på en husbåt och vill stanna resten av livet

Text: 

I jakten på en mindre lägenhet dök en husbåt upp i stället. Helena och Peter Bergström slog till och fann mer än ett nytt hem – ett helt nytt liv.

Peter och Helena Bergström sålde allt och flyttade till en husbåt. De vill aldrig bo i en lägenhet igen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Helena och Peter Bergström döpte båten till Freedom. Den är troligen från början av 1900-talet och var en gång en passagerarslup. Den finns inte med i något skeppsregister, så det är svårt att få fram mer om dess historia. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det var när Peter Bergströms söner flyttade hemifrån som Peter och Helena Bergström började smida planer. Om den rymliga trean byttes mot en mindre lägenhet skulle det bli lättare att förverkliga drömmen om att resa så mycket som möjligt. Sagt och gjort, paret började leta. Så plötsligt dök den upp i sökresultatet: en sliten husbåt i Pampas Marina i Solna.

Annons

– Vi tittade bara på varandra och tänkte direkt "den ska vi ha", säger Peter med ett skratt.

Annons

I dag, fem år senare, bor paret permanent på den gamla passagerarslupen Freedom. De har byggt om den rejält, installerat allt från golvvärme till kamin, luftvärmepump och tvättmaskin. Faktum är att den inte blev så mycket mindre än den där trean de bodde i tidigare.

– Den är nästan lika stor, men ytorna är ju disponerade på ett helt annat sätt. Vårt pyttelilla badrum är väl inte direkt någon dröm hämtad ur en badrumskatalog till exempel, säger Helena och lägger till att ett minibadrum är en liten uppoffring för att få bo i en så fantastisk miljö.

Peter och Helena Bergström har byggt till ett vardagsrum. Här har de fin utsikt åt alla håll. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Innan Freedom dök upp hade husbåtslivet aldrig ens föresvävat paret, men nu kan de inte tänka sig något annat.

Att köpa husbåt är lite krångligare än det kan se ut vid första anblicken. Det är rejält mycket svårare att få banklån än om man vill köpa en bostadsrätt eller villa, och har man råd att köpa den kontant kommer nästa dilemma – försäkringar.

– Överlag är det så att om man bor på en husbåt så äger man inte en tomt, det vill säga om båten sjunker eller brinner upp har man ingenting kvar, till skillnad från om man förlorar sin villa i en brand. Att det är så få husbåtar på marknaden bidrar till att bankerna inte heller är så sugna på att sätta sig in i husbåtsbranschen, berättar Helena.

Förutom att det kan krävas tillräckligt god ekonomi att köpa husbåten kontant så är kostnaderna ganska jämförbara med ett vanligt boende.

– Jag skulle säga att månadskostnaden är ungefär som att bo i en lägenhet, men att man behöver en villabuffert om något händer. Dels ska båten lyftas vart sjunde år, vilket är en jätteapparat som kostar rätt mycket pengar, dels kan man ju behöva punga ut med 100 000 på ett bräde om något går sönder, säger Helena.

Annons

Annons

I vardagsrummet står en kamin för ruggiga vinterdagar. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Helena och Peter köpte Freedom år 2013 och ägnade hela 2014 åt att renovera. Tre dagar efter att båten var klar åkte de på sin drömresa – 365 dagar i husbil runt hela Europa. Båten hyrdes ut under tiden, så den egna inflyttningen dröjde ytterligare ett år. Men sedan var det dags, och paret flyttade in med en dubbelsäng och 30 flyttkartonger. Resten av möblerna, alla böcker och det mesta av bohaget hade de sålt eller skänkt bort. Det nya boendet blev en övning i downsizing.

Men i övrigt är vardagen inte så annorlunda, enligt Peter och Helena. Eftersom Freedom har en fast kajplats finns el, vatten och avlopp precis som i vilket boende som helst. Den största skillnaden är egentligen att deras hem alltid rör sig.

– Man blir otroligt medveten om vädret när man bor så här. Vi har blivit nästan besatta av vindar, särskilt nordan eftersom den påverkar oss mest då den slår direkt mot långsidan. Och allt rör sig, man kan inte lämna toalettdörren öppen för då står den och slår hela dagen, säger Helena.

Trots att havet gör sig påmint hela tiden med ett svagt gungande har inga större missöden inträffat på Freedom. Någon pryl har trillat av soffbordet och en stege blåste av bryggan, men inget värre än så.

– Vi har en Facebookgrupp här bland grannarna och ibland är det någon som skriver att de ska ringa in en dykare för att hämta en cykel som åkt i vattnet, och frågar om det är någon annan som behöver fiska upp något, berättar Helena med ett skratt.

Annons

Sovrummet är ett av de största rummen på båten, och det stora golvutrymmet använder Peter och Helena till att träna. Panelen på sidorna har Peter, som är snickare, satt dit – ”det mest komplicerade snickarjobb jag gjort, inte en millimeter är rak på den här båten”. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Kvarterskänslan och granngemenskapen blir påtaglig när man bor på en husbåt. I Pampas Marina dukas det upp långbord på bryggorna för gemensam kräftskiva och sillunch, och det är mer socialt än många andra typer av boenden.

Annons

– På somrarna pratar vi med turisterna som promenerar omkring på bryggorna förstås, säger Helena.

Det händer alltid saker i omgivningen. Allt från att isbrytare plötsligt passerar en tyst vinterdag till att miniubåtar och norska, kungliga yachter dyker upp på sommaren.

– Nyligen kom en kille med en svan i en Ikea-kasse. Den hade brutit benet och han var en djurvårdare. Ingen dag är den andra lik, säger Helena.

På frågan om husbåtslivet är för alla får Peter och Helena fundera lite. Det är skillnad på husbåt och husbåt – granne med Freedom ligger så kallade aquavillor, som närmast är att likna vid villor på vattnet. Men marinan är också full av andra ombyggda båtar i olika storlekar och med mer eller mindre båtkänsla bevarad. Lite händig är det bra att vara, och om man har barn beror det på åldern på barnen hur lämpligt husbåtslivet är.

– Att ha bebis är inga problem, och inte större skolbarn eller tonåringar heller, skulle jag tro. Men barn i åldern ett till sex år, som man måste passa på så att de inte trillar i vattnet, är nog lite besvärligare, gissar Helena.

Annars vänjer man sig vid det mesta, intygar paret – som nu hoppas att de kommer att bo på Freedom resten av livet.

Maria Soxbo/TT

Peter och Helena Bergström döpte båten till Freedom. Den är troligen från början av 1900-talet och var en gång en passagerarslup. Den finns inte med i något skeppsregister, så det är svårt att få fram mer om dess historia. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Annons

4 tips inför båtköp

1. Tänk på att båten måste ha en kajplats. Det är en utmaning att hitta en där man får bo permanent, så därför är det bra att leta husbåt på bosajter som Hemnet där kajplats kan ingå.

2. Försäkringar och lån är krångligt. Förbered dig på att du kanske måste köpa båten kontant, och kolla med tidigare ägare om du kan få ta över existerande försäkringar.

3. Skrov, isolering och fukt är de tre viktigaste sakerna att se över innan du köper. Kräv helst en klausul i kontraktet om att få lyfta båten och granska skrovet.

Annons

4. Investera i säkerhetsanordningar som automatisk vattenavstängning och pumpar så att du snabbt kan rädda båten om något händer.

Peter och Helena Bergström sålde allt och flyttade till en husbåt. De vill aldrig bo i en lägenhet igen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Helena och Peter

Namn och ålder: Helena Bergström,l 42 år, Peter Bergström, 57 år.

Familj: Peters två vuxna söner.

Yrke: Helena är folkhälsovetare och Peter resebloggare på heltid.

Bor: På ombyggda passagerarslupen Freedom i Pampas Marina, och i husbilen med samma namn.

Blogg: Freedomtravel.se

Förvaringen får man lösa där det går. Peter och Helena förvarar det mesta i korgar längs båtens sidor. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Köket är anpassat för att få plats med så mycket som möjligt på den lilla ytan. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Annons

Köket är platsbyggt och litet, men sex personer kan äta middag tillsammans. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Vardagsrummet fanns inte när paret köpte båten, den tillbyggnaden har de gjort själva. Här har de utsikt åt alla håll, och en kamin för ruggiga vinterdagar. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Peter och Helena har specialbyggt mycket av inredningen. Tvättmaskinen installerades innan trappan byggdes så den går inte att byta ut. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det gamla motorrummet är numera tvättstuga, så båten kan inte längre köra för egen maskin. Peter och Helena hoppas att tvättmaskinen aldrig går sönder, det skulle vara ytterst krångligt att få upp den ur båten eftersom det kräver att man river en trappa. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ett system varnar om det finns minsta lilla vattenläckage i båten. Fem droppar är allt som krävs för att det ska slå larm och skicka en varning till mobiltelefonen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan