Annons

Annons

Annons

Annons

Surahammar

Surabördiga Berit Petterssons alster visas postumt i Stenhuset

Berit Pettersson föddes i Surahammar 1950 men lämnade bruksorten och dess arv i unga år för att följa sina konstnärliga drömmar. När hon avled 2014 fanns mängder av ovisat material som Kristina Mezei tog sig an. Ett arbete som flera år senare ledde till en bok och en utställning om Berit Pettersson. Nu skapas ytterligare en utställning där man särskilt tagit med bilder med ursprung i barndomsorten.

Berit Pettersson vid sin sista utställningen i livet, på Kaz Galleri 2012.

Bild: Arkivbild

Annons

När Berit Pettersson avled 2014 fick konstvetaren Kristina Mezei obegränsad tillgång till hennes ateljé, något som ledde till två års forskning kring den Surabördiga och sedermera Västeråsboende konstnären. Ett arbete som bland annat resulterade i utställningen ”Resor i tid och rymd – ingångar i Berit Petterssons måleri” på Västmanlands konstmuseum och boken ”I knutens hjärta” – vars omslag naturligtvis är en målning av Berit Pettersson.

Annons

Annons

VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius skrev inför utställning och boksläpp i artikeln ”Berit Pettersson – konsten och vetenskapen”. Då sa Kristina Mezei:

– Västerås är ingen stor konststad, så det gäller att ta vara på de guldkorn, de riktiga konstnärskap, som faktiskt finns här. Det ser jag inte minst som viktigt ur ett konsthistoriskt perspektiv. Den bok jag har skrivit kan vara till hjälp för framtidens forskare.

Kvantfysiken hade stor betydelse för Berit Petterssons konst och i verket ”Knutar” gestaltar hon knutteorin. Knuten är en kontinuerligt stängd kurva, ett av de mönster och sammanhang hon såg i livet. ”Knutar” är också omslagsbild på boken om Berit.

Bild: Arkivbild

Redan då fördes diskussioner om en liknande utställning på Stenhuset i Surahammar, just med tanke på Berit Petterssons bakgrund. Flera av hennes teckningar och målningar är skapade just ur minnen från Surahammar.

På lördag blir planerna verklighet. Då öppnar Stenhuset ”Parallella världar”, en utställning med konst av Berit Pettersson. Samtidigt öppnas också utställningen ”Bortom ytan” med skulpturer och teckningar av tidigare Västeråsbon, numera Stockholmsbaserade konstnären Marianne Hall.

Kristina Mezei inviger båda utställningarna klockan 13.

Annons

Kristina Mezei och Konstmuseets intendenten Eva Borgegård inför utställningen 2017.

Bild: Erik Jersenius

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan