Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Bra, kommunerna måste göra det lättare för företagen

Går framåt i Västmanland

Annons

Vad säger Svenskt näringslivs senaste mätning om hur företagen upplever företagsklimatet?

Uppåt för Skinnskatteberg, och neråt för Surahammar. Hallstahammar har, trots nedgång i årets undersökning, även fortsatt "förstaplatsen" av kommunerna i länet. Västerås och Arboga har varken gått upp eller ner.

Annons

Annons

Det blåser överlag positiva vindar i Västmanland. I sex av tio kommuner - Skinnskatteberg, Kungsör, Köping, Norberg, Sala och Fagersta - har omdömet från företagarna förbättrats.

Det är bra att det görs återkommande enkätundersökningar som riktas mot just företagarna. I en del kommuner kan politiker och tjänstemän tro att "de gör något" genom symboliska projekt eller möten för syns skull. När i stället företagens perspektiv lyfts kan kommuner som av olika skäl misslyckas få en chans att förstå och förbättra.

Centerpartiets Annie Lööf skriver i sin nyutkomna bok "Sanningens ögonblick" (Ekerlids förlag) att den företagsamma människan är ”värd sin vikt i guld”. Man kan kanske tycka att Lööf är lite väl hurtig i hyllandet av entreprenörer och företagare, men sanningen är att samhället behöver fler och nya företag. Företag skapar jobb, och ger skatteintäkter. Den politiska insikten om detta är generellt sett mycket bättre i dag mot hur det var tidigare.

Förra årets mätning från Svenskt näringsliv var dystrare än årets. Då kallade näringslivets regionchef Kristin Lahed Västmanland för "ett U-län" för företagsamma. I år är tongångarna betydligt mer positiva.

Varje steg framåt förtjänar en applåd.

Men det är aldrig läge att luta sig tillbaks. Kommunerna som fått bättre resultat i år bör kavla upp ärmarna ytterligare, detsamma gäller dem som backar.

Förbättringspotential finns alltid.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy