Annons

Annons

Annons

Västerås vardagshjälte 2018

Fredriks ideella krafter hjälper ensamkommande till jobb och hem: ”Jag vill inspirera andra till att våga ta chansen”

Föreläsare, artist och lärare. Fredrik "Osten" Engström har många strängar på sin lyra, något han den senaste åren nyttjat på sin fritid för att hjälpa nyanlända in i samhället. För det är han nu en av de nominerade till årets vardagshjälte.

Rapparen Fredrik Engström är en av de nominerade till årets vardagshjälte. Detta efter hans stora engagemang för integration.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

"Varje stad behöver en "borgmästare" som Fredrik Engström!" Så lyder delar av en motivering till varför "Osten af Mozzarella" ska bli årets vardagshjälte. Anledningen började för tre år sedan då han, med hjälp av sitt breda kontaktnät från bland annat skolor och musikkarriär, hjälpte två elever att hitta ett nytt hem.

– Jag gled egentligen in på ett bananskal, säger Fredrik när vi sitter i hans lokal i Växhuset, där lamporna blinkar så fort kaffemaskinen brygger.

– En gammal kollega till mig på en skola gjorde ett inlägg på Facebook om att två av hennes elever behövde flytta inom två dagar, om de inte fick en ny adress.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Annons

Fredrik delade vidare inlägget vilket spred sig snabbt. På bara några minuter hade han fått napp. Det visade sig att han "var en fena" på att hitta nya hem för de behövande. Det tände glöden som sedan dess har bidragit med att över 30 personer har fått nya hem. I slutet av förra året var han med och startade Facebook-sidan Integration på riktigt, för att inspirera och ge exempel på bra integration.

"Osten af Mozzarella", som hans artistnamn är, berättar om några av de ungdomar han hjälpt de senaste åren. Sedan i januari har Fredrik också börjat försöka få de ensamkommande han hjälper ut i arbete, med flera goda resultat.

"Det är ganska mycket just nu. Det är nästan bara det jag gör. Tanken var att jag skulle jobba med min musik, men jag känner att det här är så sjukt viktigt just nu så musiken är lagd lite på is. Jag märker att det blir stor skillnad".

Bild: Rasmus Hammarström

Han nämner personer som den tidigare sjömannen från Syrien som ska jobba på Rederi Mälarstaden under sommaren. Även den killen som fick en anställning på Subway efter bara en månads praktik.

– Och nyss berättade han för mig att de undrade om han kunde flytta till Gävle och jobba på den restaurangen under sommaren. Det är häftigt, säger Fredrik och fortsätter:

– De är så sjukt tacksamma och man får så mycket tillbaka. Man kan faktiskt göra skillnad, tänk om alla skulle kunna göra någonting.

Inbäddat innehåll

Annons

Engagemanget och Fredriks framgång med integration har även nått ut till riksmedia, där han bland annat var med på Nyhetsmorgon den 2 januari med en familj som öppnat sin dörr åt en ensamkommande. Även Expressen och Hem&Hyra har uppmärksammat hans ideella kamp.

Annons

– Det känns jättebra. Jag är inte själv ute efter den uppmärksamheten, utan jag vill inspirera andra till att våga ta chansen, säger Fredrik.

Mer om Fredrik Engström

Namn: Fredrik Engström

Smeknamn: Osten af Mozzarella

Ålder: 35

Bor: Västerås, Malmaberg

Familj: Två barn, dotter Viola och son Agaton, och fru Tove

Bakgrund: Fredrik är född i Västerås och har bott i staden hela sitt liv, med undantag för fem år när han var bosatt i Örebro. Har bland annat arbetat som fritidsledare på skolor och som musiker, under artistnamnet Osten af Mozzarella i genren hiphop. Var bland annat förband åt Snook.

Sysselsättning: Kulturentreprenör, bland annat projektledare för Imagine (tidigare musikdirekt) och Gathering.

Motivering till nomineringen:

Att komma som nyanländ till ett helt nytt samhälle och sammanhang är inte alltid lätt. Om man som nyanländ har möjlighet att komma i kontakt med Fredrik Engström blir det svåra mindre svårt. Fredrik Engström arbetar outtröttligt med att integrera nyanlända ensamkommande ungdomar. Han har bland annat startat projektet ”Integration på riktigt”. Genom sitt breda kontaktnät har han inte enbart lyckats ordna boende åt cirka 30 ungdomar – han har även lyckats ordna arbete åt dessa. Det Fredrik Engström gör är i alla sammanhang på riktigt. Det gör honom till en mycket viktig kraft i Västerås.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan