Annons

Annons

Annons

Västerås vardagshjälte 2018

Issis jobbar mot hedersförtryck – men hon har hopp: ”Vi behöver trycka på att det är svensk lagstiftning som gäller”

Skolkuratorn Issis Melin kontaktade polis för att få hem en 14-årig Västeråsflicka som lurats ner till Etiopien för ett tvångsgifte med en äldre kusin. Tack vare Issis insats kom flickan slutligen hem – nu är hon nominerad till Västerås vardagshjälte.

Känd för sin hjälp till hedersförtryckta ungdomar. När en 14-årig Västeråsflicka flydde från ett tvångsäktenskap i Etiopien var Issis Melin hennes länk till svenska myndigheter. Issis Melin är glad över att frågan om hedersförtryck har börjat få uppmärksamhet. Samtidigt är hon arg över att det dröjt så länge.

Bild: Monika Ottoson

Annons

Flickan kunde med Issis stöd och uppmuntran ta sig till svenska ambassaden i Addis Abbeba och efter ett drygt år återvända hem. Flickan studerar nu i Sverige och det går bra för henne, berättar Issis Melin.

När det bränner till är Issis villig att hjälpa ungdomar som behöver henne oavsett omständigheterna.

– Jag har inte hjärta att hänvisa till arbetstider. Jag tar tag i problemen här och nu, säger Issis Melin.

Annons

Det är också därför som hon blivit nominerad till Årets vardagshjälte.

Annons

Kvällen innan Issis träffar VLT satt hon så sent som halv elva och talade med en ung person som hade fått avslag på sin asylansökan efter att ha flytt till Sverige på grund av ett arrangerat äktenskap. Om ungdomen blir utvisad till sitt hemland räknar denne med att bli dödad.

– Jag ville veta hur eleven mår. Eleven kan behöva vård. Jag kommer att göra vad jag kan för att hjälpa eleven i överklagan.

Issis Melin är snabb med att agera. Hon vill ha konkreta råd att ge till ungdomarna. Stöd att göra en anmälan till sociala myndigheter om det förekommit våld, eller att kontakta ungdomsmottagningen, om det till exempel handlar om könsstympning.

Issis upplever att hedersförtrycket i Sverige snarare ökar än minskar. I Västerås har det inte gjorts någon större undersökning, men en studie i Stockholm visar att var tionde flicka och var tjugonde pojke är utsatt för hedersförtryck.

Alla barn har regler att rätta sig efter. Det specifika med hedersproblematiken är att barnens agerande kopplas till skuld och skam och till en hel grupp. Barnen får höra att "om du inte gör så här blir hela familjen och släkten lidande".

– Det viktigaste blir att det ska vara bra rykte kring en familj. Begränsningar skiljer sig också åt mellan killar och tjejer, vilket gör att man kan tala om en "vardagsheder". Som att tjejer inte får leka med killar och inte delta i gymnastiklektioner till exempel. Det här går ner i åldrarna och man särar på tjejer och killar med hänvisning till kulturen.

– Vi har accepterat väldigt mycket i all välmening. Men nya svenskar har inte bara tagit med sig det positiva i sin kultur utan också det negativa. Vi behöver trycka på att svensk lagstiftning gäller, säger Issis Melin.

Annons

Annons

Många gånger under intervjun kollar Issis mobilen. Det kan vara någon elev som söker henne. Mycket av kommunikationen med ungdomarna sker via SMS eller meddelanden i sociala medier.

Bild: Monika Ottoson

Sedan unga år har hon ett engagemang för jämställdhet. Det kommer från hennes mamma som uppfostrade Issis att klara sig på egen hand. Mamman var ensamstående i många år och försörjde familjen genom sitt arbete. Hon var noga med att alla barnen gjorde lika mycket hemma, både Issis, hennes syster och hennes bror. Issis biologiska pappa var inte med i bilden på grund av missbruksproblem.

Issis utbildade sig till beteendevetare med målet att arbeta med ungdomar med missbruksproblem. Men när hon kom ut i arbetslivet och mötte ungdomarna så växte engagemanget för hedersfrågorna. Ungdomar känner instinktivt att Issis förstår sig på dem.

Hon får ett bra stöd från chefer och kollegor. Har hon jobbat kväll med att hjälpa en ungdom kan hon oftast få kompensera det vid ett senare tillfälle.

– Min familj är jätteviktig för mig. Jag ser till att finnas där för mina små pojkar. Jag tycker att jag har uppnått en bra balans.

Mer om Issis Melin:

Ålder: 39 år.

Bor: I Västerås.

Familj: Maken Filip Melin, sönerna Adam, nio år, och Oliver, sex år. Mamma Gilma, pappa Rune och fyra syskon, tre i Stockholm, ett i Västerås.

Bakgrund: Född i Venezuela, uppvuxen i Venezuela och Sverige. Sedan 2007 verksam i Västerås.

Yrke: Skolkurator. Arbetar med särskilda undervisningsgrupper, men utbildar personal inom skolan i att upptäcka och agera i hedersrelaterat våld och förtryck. Det är det senare som hon blivit känd för i ett par uppmärksammade fall av misstänkt tvångsgifte som media skrivit om. Issis ingår i teamet Resursteam heder.

Annons

Annons

Motivering till nomineringen:

Issis Melin arbetar som kurator inom barn- och utbildningsförvaltningen.
Hon gör ett enormt viktigt arbete för barn och unga i Västmanland, men hennes engagemang sträcker sig långt utanför hennes profession. Inte minst gör hon en viktig insats när det gäller att uppmärksamma och sprida kunskap om hedersförtryck. Tack vare Issis Melins insats förhindrades att en 14-årig flicka från Västerås giftes bort under en resa utomlands med sin pappa. Issis Melin är en person som ständigt gör skillnad i vardagen. En avgörande skillnad.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan