Maria är en av de nominerade till årets vardagshjälte och det är inte svårt att förstå varför. Säg det som Maria inte har hunnit med som frivillig eller volontär. Men det som ligger extra hett om hjärtat är hennes älskade Bäckby.
Maria flyttade från kriget mellan Iran och Irak och 1982 kom hon till Sverige, Ramnäs och sedan Hallstahammar med två av sina barn. Vägen hit var traumatisk och hon fick gå igenom både sorg och glädje.
– Det kostade livet och pengar att komma hit, säger Maria.
Redan på flyktingförläggningen i Hallstahammar och Surahammar började Marias frivilliga arbete. Hon tolkade fast hon egentligen inte var någon tolk men hon kunde olika språk och lite engelska, hon hjälpte familjer på förskolan och ordnade picknickar och fika vid vattnet.
Annons
– Jag var flykting och jag hjälpte flyktingar. Jag ville hjälpa människor för jag trivdes med människor, säger Maria.
Annons
Något som Maria är väldigt stolt över är Kurdiska föreningen. Där har de bland annat haft språkcafè och cafè för kvinnor och män, studiecirklar, fester och alldeles nyligen ordnades en tillställning för studenter där ungdomarna fick blommor och presentkort som överraskning.

Bild: Margareta Andersson
Hon ser till att inbjudningarna går som en löpeld till kvinnor och familjer när det är dags för något trevligt. Har de ingen lokal att vara i står hennes egen dörr alltid öppen för människor som vill träffas och prata.
Varje tisdag är hon med i Grannsamverkan på Bäckby och hjälper till med språket vid behov.
– Det betyder mycket för mig. Där kan de också lära sig från mig om samhället om lagar och regler. Jag pratar om det på mitt språk för de nyanlända.
Maria arbetar även som polisvolontär där hon är polisens ögon och öron.
– Jag vill ha ett mycket tryggare samhälle. Det är därför jag vill vara med och hjälpa till.

Bild: Margareta Andersson
På sina nattrundor har Maria nära kontakt med Bäckbys ungdomar. Hon önskar också att fler mammor och pappor kunde ta en tur ibland. Om inte annat för att se att ungdomarna faktiskt sköter sig och blir glada för att de vuxna kommer ut. Maria säger att hon vill se det ryktena säger, men hon gör inte det.
Annons
Annons
– Många vågar inte gå ut på kvällarna här. Då tar jag en runda på Bäckby och träffar ungdomar. De hejar och är jättetrevliga. Det är jättefint här. Det är bara rykten om Bäckby. Jag får tårar i ögonen när jag hör ryktena. Våra ungdomar är de bästa.
Men gör de då verkligen inget bus på nätterna?
– Bus jo. Det är ungdomar och ungdomar gör bus. Det händer någon gång men inte så ofta, skrattar Maria.

Maria som polisvolontär. Foto:privat
Mer om Maria Aminsson
Ålder: Femtio plus
Bor: Bäckby
Familj: Tre barn och fyra barnbarn
Bakgrund: Kommer från Kurdistan. Pratar kurdiska som modersmål. Flydde från kriget mellan Iran och Irak.
Intressen: Framförallt människor men ett annat stort intresse för Maria är de vackra klänningar som hon själv syr, skor och smycken.
Sysselsättning: Har jobbat inom handel. Bland annat på Hennes och Mauritz, Ica. Arosdöttrarna, ABF, som barnskötare och mycket mycket mer.
Motivering till nomineringen:
Maria Aminson är en person som är med där det händer, en person som är med i sammanhang där det kan skapas bättre förutsättningar för medmänniskorna. Inte minst för människorna som bor i Bäckby har hon gjort betydande insatser. Hon har bland annat jobbat på studieförbund och är med i många verksamheter för ungdomar och kvinnor. Hon har ett engagemang som sträcker sig utöver det vanliga. Genom det engagemanget blir hon en brygga för människor. Genom det engagemanget gör hon Bäckby och Västerås till en bättre plats.