Annons

Annons

Annons

Västerås vardagshjälte 2018

Nominerad vardagshjälte räddade boende från storbrand – ”Min tanke var: De vet inte vad som händer"

Han gjorde en stor insats vid branden på morgonen den 6 juli förra året. Nu är Bisharah Bisharah nominerad till årets vardagshjälte 2018. Det sju våningar höga bostadshuset på Näckrosvägen på Norra Gryta drabbades av en storbrand. När räddningstjänsten kom till platsen brann det med synliga lågor på vinden och balkonger.

Annons

Ingen människa blev skadad, till stor del beroende på att bland annat Bisharah Bisharah uppmärksammade att det brann i huset, och sprang upp på alla sex våningsplan och varnade de boende om vad som pågick.

Bisharah Bisharah jobbar i hemtjänsten i Västerås och var hos en kund i ett intilliggande hus när han plötsligt såg röken välla ut från vinden på det stora bostadshuset.

– På en gång ringde jag 112, och då ser jag en äldre farbror som går på balkongen med sin rullator, då kom tanken – de boende vet inte vad som händer. Jag sprang in i huset och började banka på dörrarna och skrika, riktigt skrika, ”huset brinner kom ut från lägenheterna”.

Annons

Brand i flerfamiljshus Näckrosvägen 2. Foto: Läsarbild.

Annons

Han fortsätter att skildra det dramatiska händelseförloppet i trapphuset:

– Folk började öppna dörrarna och fråga vad det är som händer. ”Huset brinner, ut härifrån”, ropade jag. Det var många som var äldre och inte kunde stå på sina ben. En av de äldre hade rullstol som jag först måste bära ner från andra våningen, för att sedan springa upp igen och hämta farbrorn.

– Det var även en gammal tant som hade svårt att gå, så jag var tvungen att hjälpa henne ner, det var de två som inte kunde gå och stå på sina ben, säger Bisharah Bisharah.

Han talar om hur han sprang upp i huset igen för att ringa på alla klockorna medan röklukten blev allt starkare i trappen.

– På femte våningen blev jag riktigt chockad. Det var två pojkar själva i lägenheten när jag bankade på dörren, och en av dem var i duschen och gick ut naken, han blev så skrämd. Ta på dig en handduk eller vad som helst och spring ut härifrån, för huset brinner, sa jag.

Branden var kraftig och röken syntes över hela Västerås.

Bild: Cassandra Grönlund

Sedan gick han upp till sjätte våningen. Där var det varmt och röken tät och svart. Han tror att det var någon mer som försökte släcka branden, men som misslyckades.

Annons

Annons

Där på sjätte våningen drog han i sig rök i lungorna och var tvunget att avbryta släckningsförsöket.

Bisharah Bisharah i trapphuset på Näckrosvägen. Vinden och delar av våning sex har rivits efter den omfattande branden förra året.

Bild: Kenneth Hudd

Väl ute i friska luften gick han tillbaka till kunden som han hade varit hos tidigare och fortsatte med sitt hemtjänstjobb, men där började han hosta.

Alla han mötte frågade varför han luktade rök. Han sa att han hade varit vid branden.

– Då sa en kund till mig: "Men vad gör du här, åk till sjukhuset du måste ha hjälp."

Ambulanspersonalen på plats vid branden körde upp Bisharah Bisharah till akutmottagningen där han fick syrgas och medicin för sina lungor.

Han fortsatte att hosta en vecka efter branden men nu känner han ingenting längre.

Var du aldrig rädd?

– Jag har aldrig varit rädd för någonting, jag vet att jag kan dö. Jag är från Palestina och har varit med om många händelser. Jag har varit med om ett krig 2009 i Gaza, så branden var ingenting för mig jämfört med kriget. För där var det raketer som man inte visste när de skulle komma.

Mer om Bisharah Bisharah

Ålder: 21 år

Familj: Föräldrar, fem bröder och två systrar.

Sysselsättning: Vårdbiträde

Bisharah Bisharah framför huset på Näckrosvägen som brann i juli förra året.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

Motivering till nomineringen:

6 juli 2017 började det brinna i ett höghus på Norra Gryta. Bisharah Bisharah, som arbetar för hemtjänsten, såg rök komma ut från översta våningen på höghuset när han var ute med soporna. Han såg samtidigt en äldre man i en av lägenheterna, mannen var ovetande om att det brann i huset. Med fara för sitt eget liv sprang Bisharah Bisharah in i huset och varnade de boende, varav många var äldre. Han hjälpte dem nerför trapporna. Detta var en hjälteinsats utöver det vanliga. Tack vare det modiga ingripandet klarade många boende i huset sig utan skador.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan