Annons

Annons

Annons

Västerås vardagshjälte 2018

Nu är det dags – rösta fram Västerås vardagshjälte 2018

Fyra kandidater är kvar efter att juryn gått igenom nomineringarna. Nu ligger den avgörande rösten hos er läsare, till att rösta fram vem som blir årets vardagshjälte i Västerås.

Annons

Den person som tar hem titeln som årets vardagshjälte i Västerås kommer, bortsett från äran, att tilldelas 20 000 kronor. Vinnaren kommer precis som tidigare att få priset i samband med Cityfestivalen. Förutom äran vinner vardagshjälten 20 000 kronor.

Meningen med utmärkelsen är att uppmärksamma och uppmuntra de personer som gör en skillnad i vardagen. Det kan handla om allt från att visa personligt mod vid en allvarlig olycka, eller på något annat sätt göra en god gärning för Västerås och andra människor.

Förra årets pristagare av utmärkelsen årets vardagshjälte, Nils- Erik Hjelmer, fick ta emot priset inför publiken på Cityfestivalen.

Bild: Cassandra Grönlund

Annons

Tidigare pristagare är västeråsare som Robert Smith som höll i soppkök för hemlösa, Elin Pira som på egen hand stoppade en gärningsman efter en stöld på Ica Gryta, samt Daniel Özer som anställt unga arbetslösa. I fjol gick priset till Nils-Erik "Plog-Nisse" Hjelmer som ideellt plogar Mälarisen så att västeråsarna kan åka skridskor och kälke om vintrarna.

Annons

– Det är väldigt roligt att vi kan uppmärksamma de som gör insatser i vardagen. Tittar vi på de nominerade vi har så är det väldigt olika insatser de har gjort. Någon har gjort en hjälpinsats vid en brand, andra har jobbat mer i vardagen, säger Daniel Nordström, chefredaktör på VLT och jurymedlem.

Efter att juryns gått igenom alla nomineringar från läsarna, återstår det nu bara fyra kandidater till att bli nästa vardagshjälte i Västerås.

Jurymedlemmarna, från vänster: Robert Wallén, polisområdeschef, Laila Johansson, marknadskoordinator på VLT, Maria Fors, Anders Teljebäck, Kommunstyrelsens ordförande, Per-Olof Rask, Värna Västerås, Brottsförebyggare, Helena Ansanius, Hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Etage och Daniel Nordström, chefredaktör på VLT. Saknas på bild gör Rickard Mäkitalo, Försäljningschef VLT och Catrine Stenback, Kontorschef SEB.

Bild: Kenneth Hudd

– Läsarna har varit duktiga på att nominera personer. Det är ett tufft jobb bakom dessa kandidater för det är väldigt många som har stått för jätteinsatser i vardagen. När vi väl kom fram till de här fyra var vi eniga om att de stack ut lite mer än det andra, även om det fanns många nominerade som också är vardagshjältar.

Priset kommer, precis som tidigare, att delas ut i samband med Cityfestivalen, fredagen den 29 juni klockan 19.15. Förhoppningsvis inför mycket folk och med en härlig stämning, säger Daniel Nordström.

– Det är bara stor glädje i att vara en del i det, säger han och fortsätter:

– Vi på VLT är med i olika sammanhang som Årets västmanlänning och liknande, men jag tycker att just vardagshjältar känns extra personligt. Det är personer som lägger ner extra tid för att hjälpa andra människor eller som gör insatser vid olyckor. Vardagshjältar är superhjältar!

Annons

Annons

År 2018 står valet mellan:

Kandidat 1: Kuratorn Issis Melin för sitt viktiga arbete för barn och ungdomar, inte minst för sin viktiga insats med att sprida kunskap om hedersförtryck. Tack vare henne förhindrades att en 14-årig flicka giftes bort under en resa med sin pappa.

Läs: Issis jobbar mot hedersförtryck – men hon har hopp: ”Vi behöver trycka på att det är svensk lagstiftning som gäller”

Kandidat 2: Kulturentreprenören Fredrik Engström som outtröttligt arbetar på sin fritid med att integrera ensamkommande ungdomar. Startade projektet "Integration på riktigt" och har hjälpt över 30 ungdomar till ett nytt hem och arbete.

Läs: Fredrik har hjälpt över 30 ensamkommande till jobb och hem

Kandidat 3: Maria Aminson som med sitt stora engagemang skapat bättre förutsättningar för sina medmänniskor, inte minst genom sina insatser i Bäckby.

Läs: Maria Aminson är vardagshjälten som älskar Bäckby och Västerås

Kandidat 4: Hemtjänstanställda Bisharah Bisharah som såg rök komma från ett höghus, med en ovetande äldre man i en av lägenheterna. Med fara för sitt live sprang han in, varnade de boende och hjälpte de ut ur det brinnande huset.

Annons

Annons

Läs: Nominerad vardagshjälte räddade boende från storbrand – ”Min tanke var: De vet inte vad som händer"

Tre sätt att rösta

►Ring (med knapptelefon) och följ instruktionerna i telefonen.

Issis Melin - Ring 021-19 90 10, tryck 1

Fredrik Engström - Ring 021-19 90 10, tryck 2

Maria Aminson - Ring 021-19 90 10, tryck 3

Bisharah Bisharah - Ring 021-19 90 10, tryck 4

►Skicka ett vykort eller brev till VLT ”Vardagshjälte”, Box 3, 721 03 Västerås.

►Mejla till hjalte@vlt.se

Vi behöver din röst senast måndag 25/6. Priset delas ut fredagen den 29 juni kl. 19.15 på Stora scenen.

De här personerna sitter i juryn:

I juryn som utser de fyra kandidaterna till Västerås vardagshjälte sitter: Robert Wallén, polisområdeschef, Laila Johansson, marknadskoordinator på VLT, Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan, Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande, Per-Olof Rask, Värna Västerås, Helena Ansanius, Hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Etage, Daniel Nordström, chefredaktör på VLT, Rickard Mäkitalo, Försäljningschef VLT och Catrine Stenback, Kontorschef SEB.

Västerås vardagshjälte – en kort historik:

Första gången som utmärkelsen Västerås vardagshjälte delades ut var 2009. Då gick det till Niklas Holm som blev vardagshjälte efter att han ingripit och hejdat en misshandel av en pojke på stan.

Västeråsare som står för civilkurage eller personligt engagemang i vardagen är aktuella för utmärkelsen.

I år blir det tionde gången i rad som västeråsarna utser Västerås vardagshjälte.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan