Annons

Annons

Annons

Barnkonventionen blir äntligen lag

Den 13 juni röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att Barnkonventionen ska bli svensk lag. Foto: TT

Annons

Unga Örnars arbete gör skillnad för barn och ungdomar på riktigt. Sedan 1991 har vi i Unga Örnar kämpat för att Barnkonventionen ska bli svensk lag. 27 år senare har det äntligen blivit verklighet. Den 13 juni röstade riksdagen igenom regeringens förslag och den 1 januari 2020 börjar lagen gälla.

Med barnkonventionen som lag måste all offentlig verksamhet samt alla rättsprövningar se till att barns rättigheter verkligen tas på allvar i samhället. Med barnkonventionen som lag kommer fler barn att få det bättre i Västmanland och i hela Sverige. Därför vill vi passa på att ge tre konkreta förslag som skulle göra stor skillnad i vardagen för barn och unga i Västmanland.

Annons

Annons

1) Skrota gömda skolavgifter i skolan. Utflykter, studiebesök och idrottsdagar ska inte kosta. Utrustning ska erbjudas av skolan och ingen ska behöva känna sig utanför för att familjens ekonomi inte räcker till.

2) Ta bort läxor. Alla har inte möjlighet att få hjälp med läxor hemifrån och det är därför en viktig jämlikhetsåtgärd att ta bort läxor. Låt istället barn och unga få mer tid för lek, fritid och återhämtning. Så kommer möjligheten att fokusera under skolan öka.

3) Ge alla barn rätt till förskola och fritids. Föräldrars sysselsättningsnivå ska inte påverka antalet timmar ett barn får aktivera sig på förskolan eller fritids. Höj antalet timmar som barn till arbetslösa och föräldralediga får vara på förskolan och fritids!

När detta genomförs har vi kommit en bra bit på väg mot att stärka barns rättigheter och så även jämlikheten. Vi behöver ett samhälle som ser saker och ting ur ett barns ögon. Barns åsikter är för viktiga för att nonchaleras i beslutsrummen, barn har tankar och idéer om samhället och det är vuxna som ska möjliggöra dessa idéer. Det är de vuxnas stora ansvar eftersom våra barn är framtiden men framför allt, barn är barn här och nu. Vi får aldrig glömma det.

Kocob Yitbarek

ordförande Unga Örnar Västmanland

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan