Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Tänk om det fanns en ”Soffan” i varje kommun

Politisk naivitet har ett högt pris

Text

S-duon Nalin Pekgul och Ann-Sofie "Soffan" Hermansson pratar demokrati med ungdomar i Angered i Göteborg. Foto: Thomas Johansson / TT

Annons

Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson, även kallad "Soffan", är en klok socialdemokrat. I stället för att bekvämt tona ner problemen i sin stad tar hon strid mot våldsbejakande islamism.

Tidigare S-toppen Nalin Pekgul har gjort comeback i valrörelsen för att ge stöd åt just "Soffan". De är båda modiga och vet vad de talar om. Fler kommunalråd borde ta efter.

Ibland tycks det svårt att ta in vad Säpo konstaterar: våldsbejakande islamister utgör "det främsta terrorhotet mot Sverige". Innan sommaren sa exempelvis Västerås kommunalråd Anders Teljebäck (S) felaktigt att Säpo har pekat ut nazister som det största säkerhetshotet (Kommunfullmäktige, 3/5). Det råder ingen tvekan om att nazister utgör ett hot, men här gäller det att inte missa allvaret med extrem islamism.

Annons

I dag arrangerar Försvarshögskolan ett samtal med anledning av rapporten ”Mellan salafism och salafistisk jihadism - påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället”. I den av MSB beställda rapporten, som beskriver salafistisk aktivitet runt om i hela landet, tas även Västerås upp.

Annons

Som VLT tidigare också har uppmärksammat står den tidigare imamen i Råbymoskén, Fekri Hamad, den extrema Gävleimamen Abu Raad nära. Båda är kända för att vara hårdföra salafister. De hade som mål att etablera ett salafistiskt riksförbund med Västerås som epicentrum. Ett 40-tal imamer, framför allt från Saudiarabien, skulle knytas till centret. Planen gick - tack och lov - i stöpet.

I Försvarshögskolans rapport står det att Fekri Hamad approcherade "flera sjukhus i området med erbjudande om själavård".

Salafistiska nätverk har inte sällan geografisk spridning. Exempelvis har personer från Borlänge rest ner till Islamiska staten i Syrien och därifrån skrivit in sig hos närstående i Västerås. Även i Fagersta, där Hamad också varit verksam, har aktiviteter märkts.

I Västerås har missionsverksamhet bedrivits genom vad som kallades "LÄS!-projektet". Vissa stadsdelar har mer bekymmer än andra. "Det finns problem med kriminalitet med religiösa förtecken", står det i rapporten.

Enligt uppgifter från polis kan det hända att kassörskor som inte bär slöja blir trakasserade. Vidare står det att "syrianer och kurder som driver butiker och restauranger" har trakasserats. Det har förekommit incidenter med "barn i 6-7 års ålder" som har kritiserat kvinnor som "visat benen". Barn som alltså agerar moralpoliser.

Annons

Annons

Rapporten konstaterar att det finns "koranskolor för små barn". Och på Migrationsverkets boenden i västra Mälardalen har det dykt upp tecken, som att personer "införskaffade IS-flaggor och svarta uniformer".

Man kan i fria samhällen varken förbjuda nazister eller jihadister att hysa extrema åsikter. Det går inte heller att begära att alla lokalpolitiker ska ha stenkoll på våldsbejakande islamism. Men grundläggande koll är ett måste, för att till exempel genom föreningsbidrag inte medverka till extremistisk verksamhet. Politisk naivitet har ett högt pris.

Göteborgs Ann-Sofie Hermansson är ett föredöme för landets politiker.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan