Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Med vänner som DO och Arbetsdomstolen behöver svenska muslimer inga fiender

Grönt ljus till diskriminering i religionens namn

Text

Foto: Anders Wiklund / TT

Annons

Ett tolkföretag i Uppsala kallade en ung kvinna till arbetsintervju. Kvinnan vägrade då att ta den manliga chefen i hand, och hänvisade till sin religiösa tro. Mannen tog illa upp och mötet avslutades.

Men kvinnan fick hjälp av Diskrimineringsombudsmannen (DO) att driva fallet till domstol, och nu har alltså Arbetsdomstolen landat i att kvinnan ska få 40 000 kronor i skadestånd. DO hade yrkat på 80 000 kronor. Kvinnan har alltså vägrat skaka hand med en man, för att han är man, men är den som anses diskriminerad.

Detta är DO:s syn på diskriminering i ett nötskal: arbetsgivare ska anpassa sig till konservativa religiösa tolkningar, medan likabehandling och jämställdhet får stå tillbaka.

Annons

I den aktuella domen kan man läsa att kvinnan följer ett antal religiösa regler för att "behaga sin Gud och för att efter sin död komma till paradiset". Det hävdas från DO:s sida felaktigt att denna tolkning är "vanligt förekommande" bland muslimer i Sverige.

Annons

Som Nalin Pekgul, troende muslim och socialdemokrat, skrev på Twitter: "Med vilken rätt förvränger DO och Arbetsdomstolen min religion."

Arbetsgivarparterna påpekar att det finns ett krav på "neutralitet enligt god tolksed", och att en utebliven handskakning kan tolkas som att tolken i fråga tolkar till ens nackdel. Även förhållandet till kollegor och chefer påverkas. Företaget i fråga samlar folk med olika etniska och religiösa bakgrunder, och har därför en policy för mångfald och jämställdhet. I den ingår det att inte särbehandla kvinnor eller män.

Arbetsdomstolen hävdar att denna policy är en "indirekt diskriminering" av en grupp muslimer. Kvinnan tar kvinnor i hand, men säger att hon kan låta bli att ta någon i hand om män är närvarande. Domstolen köper det. Men anledningen till att hon inte vill ta män i hand - sexism - försvinner inte av att hon för syns skull ibland drar undan händerna helt.

Domstolen uttrycker samtidigt att arbetsgivare har rätt att kräva att arbetstagare ska respektera jämställdhet. Det står även i domen att kvinnans tolkning av islam "har sin historiska bakgrund i en syn på förhållandet mellan män och kvinnor som inte är förenlig med utgångspunkten om ett jämställt arbetsliv". Ändå anser Arbetsdomstolen att arbetsgivare ska acceptera denna sed som motverkar jämställdhet. Få ihop den logiken!

Annons

Annons

Det ska sägas att två av domstolens ledamöter uttryckte "skiljaktig mening". Domen är principiellt intressant, men det handlar om mer än abstrakta principer.

Kristin Lahed, Svenskt näringslivs regionchef i Västmanland, säger till mig att de inte har någon statistik över ärenden där arbetsgivare har mött arbetssökande som inte vill ta personer av motsatt kön i hand. Men visst finns det fall där det har förekommit. Lahed tror att DO:s agerande och domen från Arbetsdomstolen kan få motsatt effekt. Arbetsgivare kan dra sig från att kalla personer till arbetsintervjuer av rädsla för att anklagas för diskriminering och hamna i trubbel.

I slutändan riskerar alltså muslimska namn att sållas bort.

Allt för att DO med hjälp av rättsväsendet jagar skadestånd till den som kräver att få diskriminera i religionens namn.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan