Annons

Annons

Annons

Angelica Öhrn tar oss med till hästböckernas värld

Angelica Öhrn har fått mycket uppmärksamhet för sina nydanande hästböcker och nominerades till Författarförbundets debutantpris Slangbellan 2017.

I en essä berättar hon om hästböckernas historia och väsen, en av de mest orättvist förbisedda genrerna inom litteraturen.

Annons

Alla som har ett hästtokigt barn i sin närhet vet att det kan lukta sig till hästar på flera kilometers avstånd. Ett vitmålat staket eller kanske en röd lada. Mer behövs inte förrän barnet har fått upp spåret och strax är hästen upphittad och barnet kommer att göra allt för att få vara i dess närhet och få rida på den. Drömmen är förstås en egen häst. Det här scenariot med olika variationer har gestaltats i hästböcker i över 80 år. Det är en kamp mot oförstående vuxna, brist på pengar, mod eller kunskap. Eller en kamp mot en förutbestämd hierarki där huvudpersonen förstås börjar längst ner på stegen. I den här texten kommer jag att presentera några av de svårigheter som barnen i hästböckerna har kämpat mot de senaste 80 åren. Jag vill påstå att de flesta utmaningarna som barnen möter i böckerna är tidlösa, däremot är det inte förrän på senare år som de börjat gestaltas i litteraturen.  

0 kri en månad

Läs vidare med Digital

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på vlt.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan