Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Rätt med Centerpartiets ”skogsliberalism”

Äganderätten är viktig

Text

Lööf lyfter gärna fram äganderätten. Foto: Mats Andersson / TT

Annons

Det märktes att det var Centerpartiets partiledare som frågades ut av SVT i går kväll. En betydande del av utfrågningen kom att handla om skogspolitik och Annie Lööf betonade äganderätten.

Partiet har i riksdagen tagit upp hur skogsägare körs över när staten vill bilda naturreservat på deras mark. Ett uppmärksammat fall rör Lennart Östlund i Sala. Marken har skötts av släkten sedan 1600-talet, men så beslutade Länsstyrelsen i Västmanland att en tredjedel av Östlunds skog skulle förstatligas och bli ett naturreservat. Han blev erbjuden en summa pengar, men för honom har det inte varit vilken skog eller mark som helst. Vilket är lätt att förstå. Han vägrade skriva på avtalet och stämde senare staten. Att marken gjorts till naturreservat mot hans vilja kallar Östlund "en ren konfiskation".

Annons

Annons

Helena Lindal, centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten, har anklagat staten för att ägna sig åt "en ovärdig form av utpressning".

I Sverige har vi, ofta med rätta, hög tilltro till våra myndigheter och regler. Men det händer att enskilda medborgare kommer i kläm. I norr finns det exempel på hur markägare även drabbats av att gruvbolag har borrat på - och därmed förstört - deras mark. Reglerna för gruvbolagen har varit generösa, staten tafatt och ansvarsfördelningen luddig.

Det behövs onekligen ett liberalt parti som höjer rösten när såväl stat som bolag "klampar in" (i frågan om gruvnäringen har faktiskt Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt varit ett föredöme).

När Annie Lööf i SVT:s utfrågning fick frågan "Vad skiljer din liberalism från Jan Björklunds liberalism?" svarade hon att C och L lägger olika tyngdpunkt vid olika sakfrågor.

En fördel som C har är perspektivet bortom storstäderna. Skogsägarna behöver stöd när staten gör fel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan