Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Författare, konstnärer och musiker – de får regionens kulturstipendier

Flera konstnärer, en musiker och författare. Nu är det klart vilka som får årets kulturstipendier från Region Västmanland, och vem som får årets hedersgåva.

Text: 

Under onsdagskvällen klubbade regionstyrelsen i Region Västmanland vilka som får årets upplaga av regionens årliga kulturstipendium, och vem som får årets hedersgåva.

– Regionens kulturstipendier och hedersgåva är avsedda att stödja och uppmuntra förtjänstfulla kulturella insatser. Årets stipendiater är verksamma inom vitt skilda områden och värdiga mottagare av stipendierna, säger regionrådet Lena Johansson (S), i ett pressmeddelande.

De fem stipendiater som får dela på 100 000 kronor är: Frida Lundén, Christina Skårud, Paul Grähs, Josefina Paulsson och Anna Widerberg.

Årets hedersgåva går till Yvonne Gröning, men motiveringen "en stark ambassadör för Västmanlands kvinnohistoria. Hon har genom sitt mångåriga författarskap skrivit böcker som skildrar historiskt viktiga personer och kvinnolivshistorien i Västmanland, exempelvis Fru Bob om Anna Boberg och Järnladies om kvinnor i järnbruken. Till antologin Kvinnoliv i Västmanland samlade Yvonne Gröning material genom skrivarcirklar för kvinnor i länets kommuner. Hon har även arbetat med film och teater".

Annons

Annons

Mer om stipendiaterna:

Frida Lundén, som går sista året på masterprogrammet Craft på Konstfack i Stockholm, arbetar med glas, gör skulpturer och installationer där glas och ljus kombineras. Hon har engagerat sig för att stärka konstscenen i Västerås där hon efter sin examen hoppas kunna etablera sig.

Christina Skårud är målare, verksam i Göteborg. Hennes måleri kan etiketteras som ett slags surrealism. Hon gör även stora teckningar, objekt och installationer. Christina Skårud har under åren haft många utställningar. I höst förbereder hon en stor separatutställning i Tomelilla konsthall.

Paul Grähs är glaskonstnär med studio i Arboga. Hans produktion består av unika utställningsföremål, stora insekter och mollusklika former. I sin hytta vill Paul Grähs kunna erbjuda kurser och skapa utrymme för andra konstnärer som vill experimentera genom att hyra in sig där.

Josefina Paulsson, boendei Fläckebo, är frilansande musiker som utforskar folkmusiken i Västmanland, i mötet med traditionell musik från andra kulturer och genrer. Hon turnerar i världen, spelar och håller kurser. Hon är musikalisk ledare för länets Världsmusikorkester i en samverkan mellan Västmanlandsmusiken och kulturskolorna.

Anna Widerberg har arbetat i många yrken, bland annat som undersköterska, journalist, diakon och politisk sekreterare. I dag jobbar hon med att skriva, föreläsa och göra film. En roman med arbetsnamnet Godhetens baksida är under arbete. I denna berättelse använder hon sina erfarenheter av att som diakon ha mött personer med missbrukarproblem.

Källa: Region Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan