Annons

Annons

Annons

Radikaliseringen i Västerås

Sakine Madon: Islam och islamism är inte synonymer, SD

Viktigt att bekämpa extremismen

Text

Varning för ihopbuntning. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Annons

Partierna i Västerås har sagt en hel del klokt om VLT:s granskning av radikalisering. Exempelvis säger kommunalråd Anders Teljebäck (S) att ingen ska få förtrycka till exempel hbtq-personer, och att vi inte ska ha parallella samhällen. Elisabeth Unell, oppositionsråd (M) nämner en konkret sak att göra: att inte hyra ut kommunens lokaler till föreningar med koppling till extremister.

Annons

Annons

Liberalernas Roger Haddad riktar hård kritik mot framför allt Socialdemokraterna för att inte ha tagit hotet på allvar, och han anklagar majoriteten för (S, MP, C, KD) för beröringsskräck. På nationell nivå vill L bland annat ändra sekretesslagen så att Säpo och andra myndigheter lättare kan utbyta information.

Amanda Agestav (KD) medger att "vi varit alldeles för passiva" och vill bland annat sätta stopp för hatpredikanter och extern finansiering av moskéer.

Även Vänsterpartiets Anna Maria Romlid påpekar att ingen ska "behöva vara rädd för att bli hotad i sitt bostadsområde". Romlid nämner att krafttag behövs mot även Nordiska motståndsrörelsen. Nazisternas aktiviteter, aggressivitet och våld oroar med rätta.

Förutom våldsbejakande islamism och nazism/högerextremism finns som bekant även våldsbejakande vänsterextremister. Säpo måste ha stenkoll på samtliga.

Sverigedemokraternas Ann-Christine From Utterstedt har förstås rätt i att extremismen är ett allvarligt hot mot demokrati och jämställdhet. Men så gör SD en direkt koppling till "islam". Nu är islam och islamism, politisk islam, inte synonymer. IS-terrorister har inget med muslimer som socialdemokraten Nalin Pekgul att göra.

Det är också skillnad på moskéer och moskéer. Salafister och våldsbejakande islamister ska granskas och kritiseras, men inte buntas ihop med muslimer i stort.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan