Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Trots all medvind - ingen SD-succé

Märkbar besvikelse på valvakan

Text

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Anders Wiklund / TT

Annons

Jag tog en promenad till Sverigedemokraternas valvaka i centrala Stockholm. Förbi Åhléns vid centralen - där Rakhmat Akilov kraschade in med lastbilen, efter att ha kört ihjäl oskyldiga. Vidare förbi Bryggargatan där Taimour Abdulwahab sprängde ihjäl sig själv, med målet att ta med sig julklappshandlare i döden.

Kan terrorismen spela en roll för valresultatet? Hur stora kan Sverigedemokraterna egentligen bli?

Väl på plats var det god stämning: journalisterna tickade in, även medier från flera andra länder. Partitoppar och gäster. Alla jag pratade med på plats trodde på ett valresultat runt 20 till 27 procent. Maria Liljedahl från Köping, regionråd i Västmanland, sa att hon tror att partiet kommer att bli störst. Hon har känt en oväntat stark medvind och i valstugan mött allt från pensionärer till invandrarkillar som är positiva till partiet.

Annons

Annons

Bilbränder, jihadister, rån, dödsskjutningar, våldtäkter, poliskris. Om Sverigedemokraterna inte gör succé nu, när ska partiet då göra det? SVT tog avstånd från ett luddigt uttalande av Jimmie Åkesson i valrörelsens slutdebatt, och fick en diskussion om public service partiskhet på halsen. En del väljare reagerar på att partiet behandlas annorlunda. Ibland finns det ju fog för den reaktionen, som när Jimmie Åkesson i RFSL:s partiledardebatt under Pride i Stockholm representerades av en uppblåst "plastelefant" som det hånskrattades åt.

Kan sådant ha gynnat Sverigedemokraterna?

Första vallokalsundersökningen under valkvällen, TV4:as, blev en kalldusch på valvakan. Bara runt 16 procent?

En stund senare kom SVT:s: 19 procent - jubel.

Resultatet verkar landa på en bit över 17 procent. Sverigedemokraterna ökar mest av alla partier, men det är utan tvekan en besvikelse för partiet att inte passera 20 procent eller klättra uppåt från positionen som tredje största parti. Två jämna block och Sverigedemokraterna som vågmästare. Nu väntar regeringsbildning och det kommer att bli rörigt.

Jag hinner fråga Sverigedemokraternas Paula Bieler, som för övrigt är född i Västerås, om hon siktar på att bli partiledare. Det är inget som är aktuellt här och nu, säger hon, men påpekar att hon inte är "jante" som säger "aldrig". Med Bieler skulle partiet få en mjukare profil.

Det största "hotet" mot Sverigedemokraterna är Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Hon har gått från uträknad till att passera riksdagsspärren med råge. I valrörelsen har hon vågat ta ut svängarna, inte minst i partiledardebatterna. En orädd och vass konservativ.

Sverigedemokraterna kan ha gjort sitt bästa val för lång tid framåt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan