Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Ny talman - och snart ny regering

I morgon lär Stefan Löfven röstas bort

Text

Annons

I går valdes moderaten Andreas Norlén till ny talman, med röstsiffrorna 203-145. Socialdemokraternas kandidat Åsa Lindestam blev i stället förste vice talman.

Det var väntat att Norlén skulle bli vald.

Innan helgen meddelade Socialdemokraterna först att man inte går fram med en egen talmanskandidat. "Vi vill få till stånd ett samtal över blockgränserna, även om talmansfrågan", meddelade Anders Ygeman, S gruppledare i riksdagen, då. Men när Alliansen presenterade sin kandidat, Andreas Norlén som varit ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, kontrade Socialdemokraterna med en egen kandidat. Sverigedemokraternas svar var att man kommer att rösta för Norlén.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt - märkbart upprörd på, som han kallar det, "borgaralliansen" - presenterade då Lotta Johnsson Fornarve som motkandidat till Sverigedemokraternas Björn Söder som andre vice talman. Socialdemokraterna sa innan omröstningen att man stödjer Vänsterpartiets kandidat.

Annons

Annons

Andreas Norlén kommer att som talman leda arbetet i riksdagen och får, efter samtal och kontakter med alla partier, utse vem som får bilda regering. Nu kan processen inför kommande regeringsbildning ta fart. Sverigedemokraterna har gjort det tydligt att man inte tänker lägga sig platt för det borgerliga blocket, men gårdagens omröstning tyder ändå på att partiet är inställt på att acceptera en moderat statsminister. Signaler från Moderaterna och Kristdemokraterna går också att tyda som: "vi behandlar er korrekt, ni sätter inte krokben för oss".

I morgon är det dags för riksmötes högtidliga öppnande. Talmansvalet ger en hint om hur det kommer att gå i morgondagens statsministeromröstning.

En hel del tyder på att det blir en moderatledd regering, där eventuellt även Kristdemokraterna ingår. Inom särskilt Moderaterna finns ett starkt tryck på Ulf Kristersson att ta över regeringsmakten.

Bara tanken på att hamna i ytterligare fyra år i frivillig opposition får både en och annan moderat att rysa. Inte minst från partiets Skånedistrikt, där man sedan länge är van vid Sverigedemokraternas närvaro.

Inom Centerpartiet och Liberalerna finns det motsatta trycket: håll dörren mot Sverigedemokraterna stängd. Man vägrar ta stöd från det partiet. Däremot har varken Liberalernas Jan Björklund eller Centerpartiets Annie Lööf sagt att man skulle hindra övriga allianskamrater att bilda regering.

Vad hoppas i så fall de liberala partierna på i utbyte? Kan Alliansen lappas ihop senare?

Att det är en rörig tid i svensk politik har nog undgått få, frågorna är fler än svaren. Men här och nu är det svårt att se hur näste statsminister inte skulle heta Ulf Kristersson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan