På Fagerstas senaste kommunfullmäktige var frågan om förskolepersonalens meddelarfrihet med på dagordningen.
Bakgrunden är ett protokoll från utbildnings- och fritidsnämnden, där det står att förskolepersonal ska hänvisa till sin chef när media tar kontakt. Personalen får inte kontakta medier på arbetstid utan att chefen godkänt det. (Vi skrev om detta på ledarsidan, "Förskolepersonal får visst kontakta medier", 21/9).
Annons
Annons
Liberalernas Anita Lilja-Stenholm hade ställt en interpellation, en skriftlig fråga, till utbildnings- och fritidsnämndens ordförande Sune Andersson (S). Hon undrade vad han tänker göra för att säkerställa de anställdas yttrandefrihet.
Andersson svarade att det är ett "befängt påstående" att förskolepersonalens meddelarfrihet på något sätt skulle ha inskränkts. Han försvarade den kritiserade massmediapolicyn och kallade det en fråga om arbetsmiljö. "Man vill inte ha en massa journalister eller annat löst folk" som springer runt på förskolan, sa han.
Stig Henriksson (V) hade lämnat silkesvantarna hemma när han gick upp i talarstolen för att kritisera Andersson och Socialdemokraterna. Enligt Henriksson vågar orolig förskolepersonal inte gå ut med namn själva. Så ska det förstås inte få vara. Henriksson påminde, med rätta, om att meddelarfriheten är grundlagsskyddad.
Kommunen är nu av Pia Boiardt, som varit aktiv V-politiker, anmäld till Justitieombudsmannen (JO) för att ha "inskränkt anställdas yttrande- och meddelarfrihet”.
När Härjedalens kommun hade sagt åt anställda att de "inte har rätt att på arbetstid ta kontakt med media", fick de bakläxa av JO som kallade det "oacceptabelt". Och nu står Fagersta på tur.
Biter inte argument från V eller L får man hoppas att JO:s kommer att göra det.