Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Sakine Madon
Sakine Madon: Använd befintliga lagar mot NMR - inför inte förbud

Yttrandefriheten riskerar att naggas i kanterna

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Nordiska motståndsrörelsen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Annons

I veckan väcktes åtal mot sjutton personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, efter demonstrationskaoset i Göteborg för ett år sedan. Åtalen gäller hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Det är utmärkt att nazisterna åtalas. Men Nordiska motståndsrörelsens (NMR) utåtriktade aktiviteter har fått alltfler att önska såväl inskränkt demonstrationsrätt som organisationsförbud. Yttrandefriheten riskerar att naggas i kanterna, och den risken är dessvärre betydande.

Att nazisterna är farliga råder det inga tvivel om. Bland annat har en sprängladdning har briserat vid ett syndikalistiskt bokcafé, bomber riktade mot flyktingar har hittats eller exploderat. Dessa dåd är och ska ses som terrordåd.

Annons

Annons

Nu visar det sig att NMR vid flera kommunalhus i Skåne har satt upp avspärrningar och lappar med följande hot: ”I denna byggnad finns folkförrädare! [...] Till politikerna i denna byggnad: Ni kommer att få betala för era vidriga brott mot det nordiska folket när ni ställs inför rätta i den framtida folkdomstolen.” (Expressen, 4/10).

NMR ska inte avfärdas med att de "bara" fick 2106 röster i riksdagsvalet, eller att Säpo ser den våldsbejakande islamismen som det största hotet mot rikets säkerhet. Den ena extremismen utesluter inte en annan.

Men går det att trolla bort extremism med organisationsförbud?

I regeringskansliet arbetas det nu med ett lagförslag om att på olika sätt hindra terrorister och våldsbejakande extremister. Moderaterna vill att ett förbud mot deltagande i terrorverksamhet ska breddas till att delta i inhemska våldsbejakande organisationer. Det är en relevant diskussion. Om det ska vara förbjudet att till exempel sköta matlagningen åt jihadister på ett IS-läger i Aleppo, är det rimligt att det motsvarande gäller inhemska organisationer med terrorverksamhet.

Annons

Men Socialdemokraterna - och de är inte ensamma - vill förbjuda "rasistiska organisationer". Till och med Expressens liberala (!) ledarsida skriver: "Att förbjuda extrema organisationer är svårt. Men det är värt att göra ett försök" (13/7).

Annons

Som om det enda problemet med organisationsförbud vore att det "är svårt".

I själva verket berörs viktiga demokratiska principer. Som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har påpekat är risken att människor kan hindras att "få ge uttryck för sina olika åsikter och värderingar".

Vi har redan lagar och förbud mot sådant som uppvigling, hot och våld. Vilket det aktuella åtalet mot nazisterna, varav flera från Nordiska motståndsrörelsens toppskift, visar.

Att inskränka föreningsfriheten är däremot ett högt pris för att slippa se NMR på våra gator. Ett för högt pris.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan