Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Vår undfallenhet mot Saudiarabien är en skam

Trump är knappast ensam

Text

Saudiarabiens flagga vajar över konsulatet i Istanbul. Foto: Petros Giannakouris/AP Photo/TT

Annons

Mycket kring det brutala mordet på den saudiska exiljournalisten Jamal Khashoggi är både uppseendeväckande och närmast bisarrt. Kroppsdelar sägs ha funnits i det saudiska generalkonsulatets privata trädgård. Saudiarabiens förklaring, att Khashoggi dog till följd av ett slagsmål, är bara genant. Vi får dessutom höra Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, själv världsmästare på att bura in journalister, slå ett slag för journalisters väl och ve.

Bisarrt, som sagt.

Att Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer är väl känt. Först i år har förbudet mot att kvinnor kör bil luckrats upp. Fortfarande tvingas kvinnor följa det förmyndarsystem som ger män total makt, så det ligger nära till hands att tolka bilfrågan som ren kosmetika. Homosexuella, personer som lämnar islam, regimkritiker eller journalister riskerar medeltida straff.

Annons

Annons

Landet är ett tydligt exempel på hur en diktatur - på grund av sitt geografiska läge och sin olja - mer eller mindre ges fria händer. Kriget i Jemen, blockaden mot Qatar och kidnappningen av Libanons premiärminister tyder på att det saknas spärrar. Att regimen skulle kunna beordra ett styckmord på en journalist är med andra ord inte omöjligt att föreställa sig.

För USA och Donald Trump kommer mordet på Khashoggi särskilt olägligt, eftersom Saudiarabien är en allierad mot Iran. Trump har försökt tona ner att Muhammad bin Salman, Saudiarabiens kronprins, skulle haft något med händelserna i Istanbul att göra. Mycket tyder på att kronprinsen i allra högsta grad har haft det. Samtidigt ska man komma ihåg att Trump knappast är ensam om en mjuk linje mot landet.

Saudiarabien är fortfarande, tillsammans med länder som Kina, Kuba och Förenade Arabemiraten, med i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Rådet har kommit att fungera som en plattform för brutala regimer som vill hålla varandra om ryggen. Fördömanden mot massiva övergrepp blockeras (förutom när det kommer till Israel). Varför tillåts FN utnyttjas av regimer som den saudiska? Och varför hörs inte tydliga protester från den humanitära stormakten Sverige?

I april 2017 valdes Saudiarabien dessutom in i FN:s kvinnokommission, för att utveckla FN:s arbete med jämställdhetsfrågor! Vår "feministiska" regering ställde sig bakom beslutet, om det gjordes aktivt (ja-röst) eller passivt genom en nedlagd röst vägrade regeringen säga.

Vänsterpartiet har i dagarna krävt att vapenexporten till Saudiarabien upphör. Nu finns ingen aktuell export på bordet att stoppa, men vi kan förstås trycka på för att EU ska skärpa tonen.

Undfallenheten mot Saudiarabien är en skam.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan